Får vargdödade på fäbod i Dalarna

Falun (JJ) Minst tre får togs av vargen i går morse på Stockgropens fäbodar mellan Ludvika och Gagnef i Dalarna. Angreppet skedde strax efter att djuren släppts ut på morgonen.

Fårägaren som driver fäboden låter fåren efterbeta vallarna efter slåttern. Djuren tas in varje kväll och släpps ut vid sjutiden på morgonen.

I går morse kom hela flocken springande bara någon timme efter att de släppts ut på morgonen. Fyra vuxna tackor fattades dock och när ägaren letade hittade han tre rivna får i området. Två var redan döda och ett var så illa skadat att det fick avlivas senare på dagen. Ytterligare ett får har fortfarande inte påträffats

1999 drabbades fäboden också av ett vargangrepp. Då dödades hela besättningen på 10 får.

Fäboden ligger i Tansenreviret. Länsstyrelsens besiktningsman har varit på plats och bekräftat vargangreppet.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser