Får skjuta ”huligantrana”

Askersund (JJ) En kvinna har fått lov att skyddsjaga en trana som förstör hennes fritidshus och friggebod. Skrämselförsök har misslyckats.

Skyddsjakt på tranor gjorde fåglarna mer lättskrämda och minskade skadorna. Arkivfoto: Per Jonson.

Redan förra sommaren dök tranan upp vid kvinnans fritidshus i Askersund kommun ställde till besvär. Den här sommaren har tranan kommit tillbaka och fågeln nöjer sig inte med att promenera omkring på tomten. Under flera nätter har fågeln sparkat och hackat sönder fodren runt dörrar och fönster.

Länsstyrelsen i Örebro län har nu beslutat att tranan får skyddsjagas eftersom den återvänder till fritidshuset trots skrämselåtgärder, rapporterar Nerikes Allehanda.

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser