Far och son Friberg fällde björn

Strömsund (JJ) Tidigt i morse hittade Peter Jansson, Äppelbo, ett björnspår på en skogsväg inom deras jaktområde i Långås, Strömsund. Den rikskände björnjägaren Niklas Friberg, Orsa, släppte två av sina hundar.

Det finns mycket spår och björnskit på markerna i Långås, utanför Strömsund.

Niklas Friberg, Orsa, fanns på plats med sina hundar och allt var med andra ord upplagt för en spännande jaktdag.

Peter Jansson hittade redan i gryningen ett spår som såg färskt ut och Niklas bestämde sig för att låta plotthunden Earl och den amerikanska foxhounden Nato göra ett försök.

Men först placerades postskyttar ut och hundarna släpptes.

– Hundarna höll på i flera timmar med spåret, över vägar och björnen verkade ha krokat runt ordentligt. Men de skötte sig bra och totalt sprang de nog en mil innan de lyckades hitta björnen, berättar Niklas.

– När hundarna började skälla lät det inte så bra och efter ett tag bröt Earl och Nato fick då fortsätta att jobba vidare själv. Det gick bättre och bättre och efter ett tag blev det ståndskall inne i en contortaplantering.

– På kanske 15 meter såg jag Nato stå och skälla, men jag kunde inte se björnen. Jag pep på Nato som fram till mig och jag följde honom framåt för att försöka upptäcka björnen. Men björnen upptäckte också mig och jag sköt ett skott snett framifrån, han gick omkull och reste sig igen och jag sköt igen men björnen drog iväg och Nato skällde gångstånd, berättar Niklas.

Efter en stund gick björnen i pass hos Niklas far, Stefan, som hade tagit ett vägpass cirka 4 kilometer bort.

Far och son Friberg, Stefan och Niklas från Orsa, fälldes nyligen en björnhane utanför Strömsund.

– Precis när björnen kom upp på vägen upptäckte han farsan och gjorde en rusning mot honom, men skottet faller strax efter så det blir ingen fara med attacken, menar Niklas.

–Jag är riktigt nöjd med Nato, det här var hans bästa självständiga jakt. Det finns mycket björnskit här på vägarna så vi hoppas på en lika bra jakt i morgon. Vi hör av oss om det händer något rapporterar Niklas.

Björnen som Stefan Friberg sköt var en hane, den är ännu inte vägd, men vikten uppskattas till cirka 150 kg.

Hela jaktlaget är samlade runt björnhannen som fälldes efter flera timmars jakt.
AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser