Får man använda drönare?

Kungsbacka (JJ) Nyligen beslutade vildreinsutvalget i Norge att förbjuda drönare i förbindelse med jakt. Vilka regler ska vi svenska jägare förhålla oss till och får man över huvud taget använda en drönare när man jagar.

Drönare kan erbjuda häftiga bilder från jakten men juridiken stänger dörren.

Enligt Sven Johansson, jaktvårdskonsulent och juridiskt sakkunnig på Svenska Jägareförbundet är det en komplicerad fråga och än så länge har den aldrig prövats av domstol. Det finns flera juridiska skrivningar att ta hänsyn till.

– En drönare utstyckad med en kamera som fotograferar eller filmar i skogen kan bryta mot kameraövervakningslagen, som säger att det är förbjudet att fotografera plats dit allmänheten har tillträde. Det är samma förfarande som med användning av åtelkameror.

Om drönaren används under jakt finns det en tydlig paragraf i jaktlagstiftningen som kan appliceras på användningen. Sven Johansson tar ett exempel med ett jaktlag som ska jaga älg. Innan de går på i såten skickar de upp en drönare som söker av terrängen och hittar tre älgar. Nu vet jaktlaget var älgarna står och kan därför organisera jakten så att de har störst möjlighet att fälla en älg.

– I det här fallet bryter man mot paragraf 31 i jaktlagstiftningen eftersom man använder drönaren för att söka av terrängen och spåra vilt. Jakt får nämligen inte ske med hjälp av motordrivna anordningar. Även om kameran monteras av från drönaren kan den användas i jakt. Tänk dig att du har en bock som går ute på ett stort gärde. Du skickar ut en drönare som ligger och surrar över bocken och drar djurets fokus till sig så att du kan ta dig ut och skjuta. I ett sådant fall gör du dig också skyldig till ett jaktbrott eftersom drönaren avleder djurets uppmärksamhet.

Sven Johansson säger att beslut om förbud för drönare inte finns än men att det står jakträttsinnehavare fritt att skriva in förbud om användning i avtal med arrendatorer. I Norge har frågan kring drönaranvändning vid jakt först nu uppmärksammats av Miljødirektoratet (Norska motsvarigheten till Naturvårdsverket). Myndigheten drog snabbt slutsatsen att drönare är att betrakta som ett luftfartyg och därför är förbjudet att använda vid jakt och fällfångst.

Juristen Catharina Ekdahl har skrivit en intressant krönika i ämnet kring drönaranvändning på fotosidan.se som är läsvärd.

31 § Jaktlagen

Jakt får inte ske från motordrivna fortskaffningsmedel. Sådana fortskaffningsmedel eller andra motordrivna anordningar får inte heller användas för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, för att hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar.

 

 

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser