Får inte dispens för jakt

Årrenjarka(JJ) Conny Lundmark är rullstolsburen och har tidigare fått dispens för att jaga från både fyrhjuling och skoter - men nu är det stopp. Länsstyrelsen säger nej trots att det egentligen inte skett några förändringar i förutsättningarna i ärendet.

Conny har haft dispens i 23 år tidigare. Men nu plötsligt gör länsstyrelsen en annan tolkning av lagen.
– Jag har alltid älskat att jaga. Det är ett fantastiskt sätt för mig att komma ut och få ägna mig åt någonting som jag tycker är spännande. Jag laddar batterierna. Visst kan jag jaga med kamera också, men det är inte på samma sätt, säger Conny Lundmark till Norrländska Socialdemokraten.

Efter årsskiftet 2013/14 är det slutjagat för Conny, eftersom länsstyrelsen nu tolkar lagen annorlunda och hänvisar till den 20:e paragrafen i Jaktförordningen. Ulf Bergelin, naturvårdsdirektör, säger till Norrländska Socialdemokraten att det är tydligt att det inte är förenligt med lagen att bevilja den typen av dispens som Conny haft tidigare.

Enligt Conny har dock en rullstolsburen kollega fått just en sådan dispens som han haft i flera olika län. Han tycker det är obegripligt att det beror på vilken länsstyrelse som beslutar huruvida man får dispens eller inte. Och Conny menar att det handlar om ren diskriminering mot honom som handikappad.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser