Får inte dispens för jakt

Årrenjarka(JJ) Conny Lundmark är rullstolsburen och har tidigare fått dispens för att jaga från både fyrhjuling och skoter - men nu är det stopp. Länsstyrelsen säger nej trots att det egentligen inte skett några förändringar i förutsättningarna i ärendet.

Conny har haft dispens i 23 år tidigare. Men nu plötsligt gör länsstyrelsen en annan tolkning av lagen.
– Jag har alltid älskat att jaga. Det är ett fantastiskt sätt för mig att komma ut och få ägna mig åt någonting som jag tycker är spännande. Jag laddar batterierna. Visst kan jag jaga med kamera också, men det är inte på samma sätt, säger Conny Lundmark till Norrländska Socialdemokraten.

Efter årsskiftet 2013/14 är det slutjagat för Conny, eftersom länsstyrelsen nu tolkar lagen annorlunda och hänvisar till den 20:e paragrafen i Jaktförordningen. Ulf Bergelin, naturvårdsdirektör, säger till Norrländska Socialdemokraten att det är tydligt att det inte är förenligt med lagen att bevilja den typen av dispens som Conny haft tidigare.

Enligt Conny har dock en rullstolsburen kollega fått just en sådan dispens som han haft i flera olika län. Han tycker det är obegripligt att det beror på vilken länsstyrelse som beslutar huruvida man får dispens eller inte. Och Conny menar att det handlar om ren diskriminering mot honom som handikappad.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser