Får ersättning för två lodjursdödade lamm

Tierp (JJ) Fårägaren Mats Olsson i Orsbo får 2 775 kronor i ersättning för de två lammen som dödades av ett lodjur i december.

Mats Olsson har ett tiotal får som betar på åkrarna vid gården i Orsbo, en mil söder om Skärplinge. Efter attacken i december då två lamm dödades och en tacka revs av ett lodjur har fåren fått stanna inne.
– Det känns inte alls bra att släppa ut dem i hagen, man fasar för attacker från lodjuren, säger Mats Olsson som fick totalt 2 775 kronor i ersättning från länsstyrelsen.
– Förra veckan tog lodjuren två rådjur och veckan innan tog de två rådjur till, så nu ska vi prova att sätta ut fåren och se om de får vara ifred, säger han. Alternativet skulle kunna vara att hägna in fåren ordentligt, men det är ett jättejobb.
– Vi har sån terräng här att det skulle vara omöjligt att hägna in fåren helt och hållet, säger han till Arbetarbladet och berättar att det är viktigt att fåren får beta av åkrarna så att fjärilsfaunan och blomlivet bevaras.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser