Får ersättning för två lodjursdödade lamm

Tierp (JJ) Fårägaren Mats Olsson i Orsbo får 2 775 kronor i ersättning för de två lammen som dödades av ett lodjur i december.

Mats Olsson har ett tiotal får som betar på åkrarna vid gården i Orsbo, en mil söder om Skärplinge. Efter attacken i december då två lamm dödades och en tacka revs av ett lodjur har fåren fått stanna inne.
– Det känns inte alls bra att släppa ut dem i hagen, man fasar för attacker från lodjuren, säger Mats Olsson som fick totalt 2 775 kronor i ersättning från länsstyrelsen.
– Förra veckan tog lodjuren två rådjur och veckan innan tog de två rådjur till, så nu ska vi prova att sätta ut fåren och se om de får vara ifred, säger han. Alternativet skulle kunna vara att hägna in fåren ordentligt, men det är ett jättejobb.
– Vi har sån terräng här att det skulle vara omöjligt att hägna in fåren helt och hållet, säger han till Arbetarbladet och berättar att det är viktigt att fåren får beta av åkrarna så att fjärilsfaunan och blomlivet bevaras.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser