Får ersättning för Tivedenvargar

Tiveden (JJ) Naturvårdsverket har avsatt 500 000 kronor till stöd för lantbrukare i Tivedensområdet dit två vargar flyttades förra våren, rapporterar Vargfakta.se

Sedan vargparet flyttades och etablerade sig i Tiveden har lantbrukare och jägare i området varit kritiska. LRF:s lokalavdelning har förordat full ersättning för eventuella skador och det merarbete vargarna medför.

Nu har Naturvårdsverket öronmärkt 500 000 kronor som ska användas till förebyggande åtgärder samt underhållsarbete.

– Det är första gången en sådan här kompensationssumma avsätts. Men vargarna i Tiveden är ju också unika. De är ju de enda Naturvårdsverket framgångsrikt lyckat flytta, säger Per Wedholm, som arbetar med rovdjursfrågor på Länsstyrelsen i Örebro till Jord & Skog till Vargfakta.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser