Får ersättning för skador på biodlling

GÄVLE(JJ). Edward Warburton får 4 000 kronor i ersättning av länsstyrelsen för de skador som björnen i Bönan orsakade på hans biodling. Förutom att förstöra bikupor så åt björnen upp bisamhällena. Björnen sköts senare under skyddsjakt.

– Det här är en av våra största utgiftsposter, ersättningssumman till biodlare är upp mot 100 000 kronor om året. Vi stöttar biodlarna därför att de betyder så mycket för pollineringen i området, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till Gefle Dagblad.

Länsstyrelsen menar att det kommer att vara fler som drabbas av björnattacker eftersom björnstammen är stor. Hansson säger till Gefle Dagblad att man får försöka begränsa sig till att betala ersättningar till näringsverksamheter, pengarna måste räcka för att även täcka exempelvis ersättningar för vargattacker på får. Och han poängterar han att biodlarna själva måste skydda sina kupor. Biodlarna kan få bidrag för att sätta upp stängsel.

Biodlaren Margareta Wallinder i Valbo har också drabbats av björnattacker på sin biodling. Enligt henne täcker inte ersättningen hon fått de förluster hon åsamkats på grund av björnattacken.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser