Får ersättning för skador på biodlling

GÄVLE(JJ). Edward Warburton får 4 000 kronor i ersättning av länsstyrelsen för de skador som björnen i Bönan orsakade på hans biodling. Förutom att förstöra bikupor så åt björnen upp bisamhällena. Björnen sköts senare under skyddsjakt.

– Det här är en av våra största utgiftsposter, ersättningssumman till biodlare är upp mot 100 000 kronor om året. Vi stöttar biodlarna därför att de betyder så mycket för pollineringen i området, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till Gefle Dagblad.

Länsstyrelsen menar att det kommer att vara fler som drabbas av björnattacker eftersom björnstammen är stor. Hansson säger till Gefle Dagblad att man får försöka begränsa sig till att betala ersättningar till näringsverksamheter, pengarna måste räcka för att även täcka exempelvis ersättningar för vargattacker på får. Och han poängterar han att biodlarna själva måste skydda sina kupor. Biodlarna kan få bidrag för att sätta upp stängsel.

Biodlaren Margareta Wallinder i Valbo har också drabbats av björnattacker på sin biodling. Enligt henne täcker inte ersättningen hon fått de förluster hon åsamkats på grund av björnattacken.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser