Får böter för att ha ställt ut lodjur

Östersund(JJ) En restaurangägare hade lodjur utställda i lokalen - nu döms han till att betala 20 000 kronor i företagsbot. Enligt tingsrätten har ägaren brutit mot en förordning som Sverige skrivit under - nämligen cites-förordningen.

Dessutom förlorar han både de uppstoppade lodjuret, samt ett lodjurskinn.
Ett av lodjuren som var utställt i lokalen ägdes av en annan person, han frias dock.
Bägge männen var åtalade för artskyddsbrott. 

De uppstoppade lodjuren hade varit till salu. Och när en polisman såg detta gjordes en anmälan. Åtalet gällde brott mot handeln med utrotningshotade djur.
Ägaren till restaurangen har förklarat att han var ovetande om att man behövde tillstånd för att ställa ut lodjur och sälja dessa.

Det gjordes dock en annan bedömning mot den privatperson som hade ett lodjur i lokalen.
Han hade fått veta av Jordbruksverket att det krävdes ett intyg för att sälja lodjuret, men han fick inte veta att det krävdes intyg för att visa det uppstoppade djuret. 
Han fick uppgifter att det krävdes intyg först om djuret överläts till någon annan. Därför ogillas åtalet mot mannen. 
Det här rapporterar Länstidningen i Östersund/ltz.se.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser