Fantastiska resultat på Eksjöprovet

Eksjö (JJ) När Smålands Stövarklubb i helgen arrangerade Eksjöprovet presterades fantastiska resultat. Av de 33 hundar som kom till start lyckades 20 ta elitettor.

Topp tre vid Eksjöprovet. Fr v Oe Wilma, Thomas Nordby, segraren Axemmy´s Hilda, Lars-Ove Fritz, samt trean Söpö, Magne Bäe. Samt provledaren Gunnar Pettersson.

Välrenommerade Eksjöprovet behåller sitt rykte som ett av landets absolut mest välarrangerade jaktprov för stövare. Som mest hade man under 80-talet nära 70 hundar till start.

– Vi vet att vi har bra marker och vägvisare som har ett ansvar för provmarkera. Märker de att det är dåligt med hare använder vi inte det området. Därför har vi jämna resultat över provmarkerna och det verkar stövarägarna uppskatta och startar gärna sina hundar här, berättar kommissarie Leif Pettersson, Smålands Stövarklubb.

Idag har man en gräns på 50 hundar och inför årets prov som gick i helgen var 49 hundar anmälda som mest.

– Tyvärr föll det bort hundar på grund av löp, skador och annat. Annars hade vi haft 49 hundar till start och det tycker vi är jättebra. Nu kom 33 hundar och gjorde det mycket bra, säger Leif Pettersson.

Uppskattad segrare vid Eksjöprovet 2017 blev luzernstövaren Axemmy´s Hilda, med ägaren Lars-Ove Fritz, Ulrika.

– Det är så kul att en luzernstövare fick vinna, man blir glad i hela kroppen. Finnstövarna behöver konkurrens, så är det, säger Pettersson.

Hilda drev ihop sin elitetta med de imponerande egenskapspoängen 64 och 65.

På andra och tredjeplats blev det norskt med finnstövare. Två blev Oe Wilma, ägare Thomas Nordby, Sandefjord och trea Söpö, Magne Bäe, Rakkeste. (Totalt kom nio hundar från Norge).

Av de 33 startande hundarna tog 20 elitettor, 1 st 2:a, 4 st 3:or och 8 nollor. Imponerande resultat som med all säkerhet kommer att locka fullt startfält nästa år.

Vill du läsa hela resultatlistan, klicka här>>

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser