Fantastisk jaktsäsong för 20-årige Ted i Strömsund

Strömsund (JJ) 20-årige Ted Sundqvist i Strömsund har upplevt mer på en jaktsäsong än många jägare upplever under ett helt liv. I höstas fick han skjuta både en guldälg och en björn.

Ted Sundqvist och gråhunden Högåsknappens Oryx med guldälgen. Foto: Privat

– Jag har jagat med farsan på uppsiktsjakt men i höstas fick jag min första egna plats i ett jaktlag i Strömsund, berättar Ted Sundqvist.

Under älgjakten sköt han fyra älgar, både som passkytt och som hundförare.

Ett minne för livet blir den storoxe som Ted fick fälla för familjens egen gråhund, Högåsknappens Oryx.

– Oryx fick upp spår och det bar iväg tre och en halv kilometer, bland annat över en större å. Men sedan blev det fast stånd i upptaget, berättar Ted.

Stor älg med guldhorn

Han smög efter och såg på långt håll i gammelskogen att det rördes sig om en mycket stor tjur. Hornkronan var delvis fejjad och lyste alldeles kritvit.

En hund till i jaktlaget, en jämte, hade anslutit till ståndskallet och Ted var tvungen att smyga sista biten uppför ett litet krön. Älgen stod i sänkan bakom krönet.

– Jag kom in på bara 20-25 meter och kunde skjuta. Älgen sänkte huvudet och skulle ta mig med hornen, men han föll ihop strax efter, berättar Ted.

Älgen var en 16-taggare och hornet har bedömts till 303 poäng, vilket är guld med tre poängs marginal. Även kroppsligt var älgen en riktig bjässe – den vägde 303 kilo slaktad.

Ted Sundqvist med sin björn.

Hörde björnen i bäcken

Höstens björnjakt blev också ett minne för livet för den 20-årige jägaren från Strömsund. På premiärkvällen fick han och jaktkompisarna rapport om en björnobs på deras marker. Plottar släpptes på och efter 35-40 minuter blev det ståndskall.

Man försökte gå in på ståndet och skjuta men då gick björnen loss och sprang i riktning mot Teds vägpass. En bäck rinner under vägen på platsen och Ted hörde björnens ramar i vattnet och stenar i bäcken som klonkade mot varandra när det stora djuret närmade sig.

– Tack vare ljudet förstod jag var han skulle dyka upp. Han kom upp på vägen och jag sköt. Den tumlade runt en stund men blev kvar på platsen, berättar Ted.

Det visade sig vara en hanbjörn som vägde 182 kilo.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser