Fantastisk jaktsäsong för 20-årige Ted i Strömsund

Strömsund (JJ) 20-årige Ted Sundqvist i Strömsund har upplevt mer på en jaktsäsong än många jägare upplever under ett helt liv. I höstas fick han skjuta både en guldälg och en björn.

Ted Sundqvist och gråhunden Högåsknappens Oryx med guldälgen. Foto: Privat

– Jag har jagat med farsan på uppsiktsjakt men i höstas fick jag min första egna plats i ett jaktlag i Strömsund, berättar Ted Sundqvist.

Under älgjakten sköt han fyra älgar, både som passkytt och som hundförare.

Ett minne för livet blir den storoxe som Ted fick fälla för familjens egen gråhund, Högåsknappens Oryx.

– Oryx fick upp spår och det bar iväg tre och en halv kilometer, bland annat över en större å. Men sedan blev det fast stånd i upptaget, berättar Ted.

Stor älg med guldhorn

Han smög efter och såg på långt håll i gammelskogen att det rördes sig om en mycket stor tjur. Hornkronan var delvis fejjad och lyste alldeles kritvit.

En hund till i jaktlaget, en jämte, hade anslutit till ståndskallet och Ted var tvungen att smyga sista biten uppför ett litet krön. Älgen stod i sänkan bakom krönet.

– Jag kom in på bara 20-25 meter och kunde skjuta. Älgen sänkte huvudet och skulle ta mig med hornen, men han föll ihop strax efter, berättar Ted.

Älgen var en 16-taggare och hornet har bedömts till 303 poäng, vilket är guld med tre poängs marginal. Även kroppsligt var älgen en riktig bjässe – den vägde 303 kilo slaktad.

Ted Sundqvist med sin björn.

Hörde björnen i bäcken

Höstens björnjakt blev också ett minne för livet för den 20-årige jägaren från Strömsund. På premiärkvällen fick han och jaktkompisarna rapport om en björnobs på deras marker. Plottar släpptes på och efter 35-40 minuter blev det ståndskall.

Man försökte gå in på ståndet och skjuta men då gick björnen loss och sprang i riktning mot Teds vägpass. En bäck rinner under vägen på platsen och Ted hörde björnens ramar i vattnet och stenar i bäcken som klonkade mot varandra när det stora djuret närmade sig.

– Tack vare ljudet förstod jag var han skulle dyka upp. Han kom upp på vägen och jag sköt. Den tumlade runt en stund men blev kvar på platsen, berättar Ted.

Det visade sig vara en hanbjörn som vägde 182 kilo.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser