Fångstgropar från forntiden undersöks

VÄSTERBOTTEN(JJ). Fem gamla fångstgropar på Laisheden har undersökts för att man ska kunna fastställa hur gamla de är. Dessa fångstgropar har använts för att fånga älg. De prover som tagits kommer att undersökas i Uppsala och till hösten ska svaren komma.

Groparna har rustats upp ett antal gånger under den tid de använts och materialet som skottats upp har lagts runt gropen.

Den metod som nu använts för datering är delvis ny. Nu har arkeologer tagit prover från varje lager runt groparna, både av fröer och kol. Dessa prover ska undersökas med C14 metoden för att man ska se hur gamla de är. Detta är en metod som prövats i Finland med framgång.

Professor Tomas Larsson, vid Umeå universitet, säger till Sveriges Radio P4 Västerbotten att det blir intressant att se om fångstgroparna är samtida till den boplatshydda som undersöktes på Laisheden tidigare, den är 4 000 år gammal. 

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser