Fångstgropar från forntiden undersöks

VÄSTERBOTTEN(JJ). Fem gamla fångstgropar på Laisheden har undersökts för att man ska kunna fastställa hur gamla de är. Dessa fångstgropar har använts för att fånga älg. De prover som tagits kommer att undersökas i Uppsala och till hösten ska svaren komma.

Groparna har rustats upp ett antal gånger under den tid de använts och materialet som skottats upp har lagts runt gropen.

Den metod som nu använts för datering är delvis ny. Nu har arkeologer tagit prover från varje lager runt groparna, både av fröer och kol. Dessa prover ska undersökas med C14 metoden för att man ska se hur gamla de är. Detta är en metod som prövats i Finland med framgång.

Professor Tomas Larsson, vid Umeå universitet, säger till Sveriges Radio P4 Västerbotten att det blir intressant att se om fångstgroparna är samtida till den boplatshydda som undersöktes på Laisheden tidigare, den är 4 000 år gammal. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser