Fältharen sprider sig till Norge

Tyskharen har hoppat över gränsen och börjar nu synas i Norge. Något som kan få negativa effekter på den inhemska harstammen. Foto: Per Jonson Østfold (JJ) Fältenharen har på de flesta håll i södra Sverige helt konkurrerat ut skogsharen och nu sprider sig även "Tyskharen" sig till Norge.

På flera håll i fylket Østfold har observationer av fälthare gjorts. Detta oroar forskare som redan konstaterat att det inhemska beståndet av skogshare är på väg nedåt.

– Man kan ju tänka sig att Østfold kommer vara det område fältharen först etablerar sig i. Detta är dåliga nyheter för den norska haren som redan nu är på kraftig nedgång både i Østfold och i övriga landet, säger Simon Pedersen vid Høgskolen i Hedmark och Norsk institutt for naturforskning (NINA) till NRK Østfold.  

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser