Fälld älg hade omfattande vårtangrepp

TUNBYN(JJ). På älgjaktens första dag fällde jägaren Johannes Hallén en älg i Nedre Tunbyn. Men det visade sig att älgen var kraftigt angripen av fibrom och jaktlaget var tvungna att kassera köttet.

– Det var en liten pinntjur som kom springande i slyn och jag såg direkt att det inte var som det skulle. Den var alldeles fläckig, berättar Johannes Hallén för Sundsvalls Tidning.

Flera knölar var riktigt stora och älgen luktade dessutom mycket illa. Efter grönt ljus från länsstyrelsen så grävdes djurkroppen ner.
Fibrom är en typ av godartade tumörer som drabbar älgar. Smittan kan bland annat överföras genom direktkontakt mellan älgar.

Köttet skadas inte av smittan enligt Livsmedelsverket, om det inte kommit in i djurkroppen eller medfört andra skador.
För människor är inte smittan farlig.
Det här rapporterar Sundsvalls Tidning.

AKTUELLT

Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Annonser