Fälld älg hade omfattande vårtangrepp

TUNBYN(JJ). På älgjaktens första dag fällde jägaren Johannes Hallén en älg i Nedre Tunbyn. Men det visade sig att älgen var kraftigt angripen av fibrom och jaktlaget var tvungna att kassera köttet.

– Det var en liten pinntjur som kom springande i slyn och jag såg direkt att det inte var som det skulle. Den var alldeles fläckig, berättar Johannes Hallén för Sundsvalls Tidning.

Flera knölar var riktigt stora och älgen luktade dessutom mycket illa. Efter grönt ljus från länsstyrelsen så grävdes djurkroppen ner.
Fibrom är en typ av godartade tumörer som drabbar älgar. Smittan kan bland annat överföras genom direktkontakt mellan älgar.

Köttet skadas inte av smittan enligt Livsmedelsverket, om det inte kommit in i djurkroppen eller medfört andra skador.
För människor är inte smittan farlig.
Det här rapporterar Sundsvalls Tidning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser