Fällavgifter för 200 000 kronor förlorade

Luleå (JJ) Närmare 600 älgar har skjutits i Norrbotten utan att Länsstyrelsen fått några rapporter. Därmed har de gått miste om 200 000 kronor i uteblivna fällavgifter.

Inte många pinntjurar har fällts i Västra Nossans älgskötselområde i år. Akrivfoto: Per Jonson.

Det är de fem samebyarna Unna Tjerusj, Talma, Gabna, Saarivuoma och Lainiovuoma som inte rapporterat sin älgavskjutning den senaste säsongen. Byarna har fällt totalt 586 älgar, rapporterar Sveriges Radio Norrbotten.

Eftersom Länsstyrelsen inte fått in några avskjutningsrapporter kan de heller inte begära in fällavgifter på de 586 älgar och går därmed miste om cirka 200 000 kronor som ska fördelas till älgförvaltningsområdena.

Två av de fem samebyarna vill inte kommentera bristen av rapportering. En av samebyarna säger till Sveriges Radio att det var den mänskliga faktorn som styrde och ytterligare en hänvisar till ett datasystem för inrapportering som inte fungerat.

Som älgförvaltningssystemet är uppbyggt idag kommer dock ingen påföljd utdömas. Roland Saitzkoff, jakthandläggare på Länsstyrelsen tycker att situationen är beklämmande.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser