Fällavgifter för 200 000 kronor förlorade

Luleå (JJ) Närmare 600 älgar har skjutits i Norrbotten utan att Länsstyrelsen fått några rapporter. Därmed har de gått miste om 200 000 kronor i uteblivna fällavgifter.

Inte många pinntjurar har fällts i Västra Nossans älgskötselområde i år. Akrivfoto: Per Jonson.

Det är de fem samebyarna Unna Tjerusj, Talma, Gabna, Saarivuoma och Lainiovuoma som inte rapporterat sin älgavskjutning den senaste säsongen. Byarna har fällt totalt 586 älgar, rapporterar Sveriges Radio Norrbotten.

Eftersom Länsstyrelsen inte fått in några avskjutningsrapporter kan de heller inte begära in fällavgifter på de 586 älgar och går därmed miste om cirka 200 000 kronor som ska fördelas till älgförvaltningsområdena.

Två av de fem samebyarna vill inte kommentera bristen av rapportering. En av samebyarna säger till Sveriges Radio att det var den mänskliga faktorn som styrde och ytterligare en hänvisar till ett datasystem för inrapportering som inte fungerat.

Som älgförvaltningssystemet är uppbyggt idag kommer dock ingen påföljd utdömas. Roland Saitzkoff, jakthandläggare på Länsstyrelsen tycker att situationen är beklämmande.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser