Fågelskådare oroade över rovdjur

SKÅNE(JJ). Under de senaste femton åren har antalet vadarfåglar minskat i Skåne. En förklaring kan vara den växande rovdjursstammen.

Längs kusterna i Skåne blir det allt färre vadarfåglar, i snitt har de minskat med en tredjedel mellan år 2002 och år 2007. Detta visar en rapport från länsstyrelserna i Skåne och Halland.
En förklaring kan vara den växande rovdjursstammen, men det är fortfarande oklart vad som exakt orsakat minskningen av vadarfåglar. 

Vellinge ängar är ett område som drabbats. Ornitologerna Peter Ohlsson och Richard Ottvall är oroliga.
– Generellt visar det sig i många studier nu att det framförallt är räv och grävling som är de största boplundrarna och äggplundrarna. Det är de som tar ungarna också, säger Rickard Ottvall till SR P4 Mamöhus.

Kärrsnäppan är en art som är hårt drabbad och den är nu allvarligt hotad, den får helt enkelt för få ungar.
Nu pågår ett projekt som ska komma tillrätta med problemet med en minskad fortplantning. 
– Det handlar om att sätta upp ett elektriskt stängsel för att på så vis utesluta att fyrbenta predatorer kommer in på området där vadarfåglarna häckar. Sedan har vi också en typ av skyddsburar som vi kommer att sätta över bon så att inte äggen blir prederade innan de kläcks, säger Peter Ohlsson som deltar i projektet.
Det här rapporterar SR P4 Malmöhus.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser