Fågelskådare oroade över rovdjur

SKÅNE(JJ). Under de senaste femton åren har antalet vadarfåglar minskat i Skåne. En förklaring kan vara den växande rovdjursstammen.

Längs kusterna i Skåne blir det allt färre vadarfåglar, i snitt har de minskat med en tredjedel mellan år 2002 och år 2007. Detta visar en rapport från länsstyrelserna i Skåne och Halland.
En förklaring kan vara den växande rovdjursstammen, men det är fortfarande oklart vad som exakt orsakat minskningen av vadarfåglar. 

Vellinge ängar är ett område som drabbats. Ornitologerna Peter Ohlsson och Richard Ottvall är oroliga.
– Generellt visar det sig i många studier nu att det framförallt är räv och grävling som är de största boplundrarna och äggplundrarna. Det är de som tar ungarna också, säger Rickard Ottvall till SR P4 Mamöhus.

Kärrsnäppan är en art som är hårt drabbad och den är nu allvarligt hotad, den får helt enkelt för få ungar.
Nu pågår ett projekt som ska komma tillrätta med problemet med en minskad fortplantning. 
– Det handlar om att sätta upp ett elektriskt stängsel för att på så vis utesluta att fyrbenta predatorer kommer in på området där vadarfåglarna häckar. Sedan har vi också en typ av skyddsburar som vi kommer att sätta över bon så att inte äggen blir prederade innan de kläcks, säger Peter Ohlsson som deltar i projektet.
Det här rapporterar SR P4 Malmöhus.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser