Fågeljägare tipsade om björnviste

Dorotea (JJ) På förmiddagen fälldes den femte björnen för Robert Salomonssons hundar. Upprinnelsen var att fågeljägare sett mängder av spår efter björn i ett område på Fiskfjället, Dorotea kommun.

Nöjda björnjägare vid Fiskfjället, fr v Robert Salomonsson, Nathalie Jonsson, skytten Anders Mikaelsson, Magnus Kroik, Steinar Sirijord och Martin Ottosson.

I området fanns mängder av legor, skit och betesspår. Tidigt i morse åkte Robert Salomonsson och hans jaktkompisar till området och släppte Frisko och Viking. De snurrade runt och kände tydligt björnvittring och efter ett tag blev det också några skall.

– Efter upptaget blev det gångstånd i cirklar till att börja med, men ganska snart drog björnen och hundarna rakt mot Anders Mikaelsson, som bor vid Fiskfjället i Brännåker.

– Anders sköt ett bra skott på björnen som gick undan en liten bit och lade sig i en backe där den direkt efter avfångades, berättar Robert.

Björnen var en hona på 98 kg.

Vädret i Doroteatrakten är perfekt jaktväder, mulet, lite blåsigt och 12-15 grader varmt och jägarna ska nu skynda sig och äta för att sedan försöka hitta en ny björn.

– Vi har fått tips av en finnspetsägare som fick sin hund skrämd på morgonen och kom till husse med svansen mellan benen. Vi misstänker att det var björn, men vi får se lite senare.

Både Fisko och Viking är pigga och klarar ännu en jakt idag.

– I går rakade vi bort pälsen på Frisko för att orka mer. Och vi märker skillnaden. I går jagade han björn länge, men den gick in på en grannmark och vi var tvungna att bryta, då var han rätt sliten efteråt, men nu är han mycket piggare. Viking har också skött sig bra och det syns att träningslägret i Kanada har gjort honom gott, säger Robert.

Det är nu sex björnar kvar på tilldelningen i Västerbottens inland.

 

 

 

 

 

 

 

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser