Fäbodbrukare kämpar för överlevnad

ÄLVDALEN(JJ). Fäbodbrukarna kämpar för sin överlevnad och det är rovdjursproblematiken som oroar dem. - Fäbodbruket står och faller med rovdjurspolitiken. Får vi ingen ordning på reglerna kring skyddsjakt, så har vi ingen chans att överleva, säger Tin Gumuns, ordförande i Dalarnas Fäbodbrukarförening, till Dalarnas Tidningar.

Dalarnas Fäbodbrukarförening har haft årsmöte i Älvdalen. Och Tin Gumuns omvaldes till ordförande. Tin och Pierre Hedlund sitter med i viltvårdsdelegationen som representanter för fäbodbrukarna.

Båda två vill se ändringar i reglerna kring skyddsjakt. Bland annat anser de att det är ett problem att man måste ha elstängsel runt djuren för att kunna få skyddsjakt beviljad. 
Dessutom vill de att skyddsjakt ska beviljas redan efter det första angreppet. 
Det här rapporterar Dalarnas Tidningar.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser