Fabarm Elos Black Diamond

Fabarm Elos Black Diamond i kaliber.20 är en smidig och välbalanserad hagelbock väl lämpad för rörlig jakt då vikten är under tre kilo. Valnöten är av riktigt bra kvalitet. Med en sober svart låda med diskret gravyr tilltalas ögat och skapar snabbt ”vill ha-känsla”.

Fabarm har en lång historia i italiensk vapentillverkning. Företaget grundades omkring 1900 av familjen Galiesi som är en av de kända vapenfamiljerna i Bresciadalen. Namnet Fabarm är en förkortning av Fabbrica Bresciana Di Armi.

Företaget var inledningsvis specialiserat på sida-sida-hagelvapen och pistoler. Efter andra världskriget startar produktionen av hagelbockar vid sidan av den tidigare produktionen. Man startar också produktion av hagelpipor för andra vapentillverkare. Under 1950-talet tillverkas även luftvapen och 9 mm Flaubert carbiner.

I slutet av 1960-talet kommer de första halvautomatiska hagelvapnen med rekylomladdning. Under 1970-talet expanderar fabriken stort med tävlingsvapen, pumphagelvapen och halvautomater med gasomladdning som blir en stor succé.

I mitten av 1970-talet byter man namn från Luciano Galiesi till FABARM och i samband med förändringar i ledningen flyttar tillverkningen från centrala Brescia till Travagliato, några kilometer utanför centralorten.

Produktionen byggs upp till en årsproduktion på i dagsläget omkring 30 000 vapen och omfattar allt från dubbelstudsare, repetergevär och hagelvapen till vapen för polisiära och militära ändamål.

Elos Black Diamond

Fabarm har till bocken Elos Black Diamond valt valnöt av mycket högg klass som dessutom är väl bearbetad för att vara på ett produktionsvapen från hyllan. Naturligtvis skulle kolven må bra av lite olja och ett fint sandpapper men lite arbete ska väl vara kvar till vapenvården.

Elos Black Diamond har enkla, eleganta linjer utan extravaganta detaljer. Det enda som avviker är de ”öron” som finns framför pistolgreppet mot mekanismen. Nu tillför detta till utseendet snarare än att det skämmer.

Nätskärningen är väl utförd och ger bra grepp både på pistolgrepp och på framstock. Måtten är normala, 37 cm från avtryckare till bakkappa. Avtryckaren är lätt justerbar genom att lossa en insexskruv kan avtryckaren skjutas på en skena så att greppet passar. Kolven har en tunn bakkappa av gummi som dämpar rekylen på ett bra sätt.

För jägare

Elos Black Diamond i kaliber 20 är kort och gott en robust hagelbock för rörlig jakt. Förvisso går det att skjuta ett inte alltför avancerat sportskytte på jaktstigar och några serier på trappbanan fungerar, men har man högre ambitioner inom sportskyttet finns andra modeller från Fabarm som fungerar bättre.

 

Pipor och choker

Elos Black Diamond levereras i en enkel plastkoffert tillsammans med fem choker och en utmärkt chokenyckel. Enkelt, praktiskt och tillräckligt bra.

Spången är littrad, fem millimeter bred, avsmalnande till fyra millimeter vid mynningen och saknar ventilering. Ett kraftigt silverfärgat korn avslutar. Piporna är tillverkade i monoblock- teknik men till skillnad från de flesta piptillverkare är piporna borrade i stället för hamrade.

Fabarm har satsat på pipornas invändiga form och härdning. Fabarm provtrycker piporna till 1 630 bar vilket är mycket högt och gör att man kan skjuta stålhagel med full trångborrning. Fabarm har sitt Tribore-system som utvecklats för att ge jämna träffbilder, högre utgångshastighet och lägre rekyl. Det åstadkoms genom större diameter i pipornas början, 18,7 mm, som sedan konar ner till 18,4 där chokerna tar vid. Chokerna, Tri Bore HP, är 82 mm långa. Chokerna finns i två typer, Tribore Hp och Tribore Plus, de senare är blånerade och särskilt utvecklade för hagel hårdare än bly.

Piporna är upphängda i lådan på tappar på samma sätt som många andra tillverkare. Möjligheten att byta upphängarbultarna förefaller inte lika enkelt som till exempel med Berettas system. Piporna låses med en bred underliggande regel i ett block som är nersänkt i lådan. Hela låsningen blir stabil och säker. Hela baskylen har en mattsvart finish med en snygg diskret gravyr.

Låda och mekanism

Lådan har snyggt rundade linjer som gör att hela vapnet ser nätt ut. Insidan har generellt sett väl arbetade detaljer. Mekanismen är rekylopererad med automatsäkring. Skulle en patron klicka måste vapnet säkras innan pipväljaren kan föras över till den andra pipan och därefter osäkras innan den andra pipan kan avfyras.

Val av vilken pipa som avfyras först sker med en del av säkringstangenten som förs i sidled i likhet med Beretta. Automatsäkringen aktiveras när piporna bryts via en ståltapp som styrs av en detalj i framstocken.

Hanarna är stora och har relativt djupa upphak vilket delvis kompenserar för avsaknaden av extra upphak som säkerhet. Hanarna drivs av spiralfjädrar.

Skytte

Fabarm Elos Black Diamond är behaglig att skjuta med. Balansen hamnar mellan händerna och piplängden ger ett lugnt och stabilt skytte. Kolvmåtten och den greppvänliga framstocken känns också bekväm.

Under de serier som sköts på trappbanan uppförde sig Fabarm Elos Black Diamond balansmässigt väl redan från första skottet. Avtryckarmekanismen har ett släp vilket inledningsvis upplevdes som besvärligt men efter hand gick det att vänja sig vid denna lilla skuffelse. Ejektorerna fungerade utan anmärkning under testskjutningarna.

Sammanfattning

Fabarm Elos Black Diamond i kaliber 20 är ett utpräglat jaktvapen, väl lämpat för rörlig jakt exempelvis på fjället. Det är ett snyggt vapen med hög kvalitet. Släpet på avtryckarna går att leva med. Priset är inget att säga om. Det finns billigare hagelvapen men man får vad man betalar för.

 

Fabarm Elos Black Diamond
Kaliber: 20/76.
Totallängd: 113 cm.
Piplängd: 71 cm.
Säkring: Automatisk säkring på kolvhalsen med pipväljare.
Vikt: 2,75 – 2,9 kg.
Tillbehör: Koffert och fem choker.
Pris: 22 000 kr.
Generalagent: Classic Vapen AB.

 

 

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser