Få viltolyckor längs järnvägen anmäls till polisen

Dalarna/Örebro(JJ) Det anmäls få viltolyckor, som sker efter järnvägen, till polisen. Enligt Caroline Lundmark, vilthandläggare på länsstyrelsen i Örebro län, kan detta innebär att det fälls för många älgar under älgjakten.

Rapporteringen från Trafikverket till polisen, när det gäller viltolyckor efter järnvägen, verkar inte fungera till hundra procent.

Detta kan leda till att det blir en felaktig statistik när det gäller viltolyckor.
– Jag tycker det är bra att det här problemet uppmärksammas för det kan ställa till problem för viltförvaltningen och kanske framför allt när det gäller älgförvaltning där man ska skriva in i sina planer antal trafikdödade älgar och räkna med dem också när man planerar avskjutningen, säger Caroline Lundmark, vilthandläggare på länsstyrelsen i Örebro län, till Sveriges Radio P4.

Hon framhåller att de trafikdödade älgarna måste räknas in när man planerar för älgjakten.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser