– Få förenklingar och mer byråkrati

När Jaktlagsutredningen idag presenterar sitt andra delbetänkande kan Svenska Jägareförbundet konstatera att utredningen leder till mer byråkrati och inte tillräckliga förenklingar, vilket var utredningens syfte. Det skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Jaktlagsutredningens andra delbetänkande berör egentligen bara tre frågor: Arrendatorers jakträtt, möjligheter till att använda vilt- eller åtelkameror och utfodring av vilt.

– När utredningen tillsattes ville regeringen ha enkla och tydliga regler kring jakten. Tyvärr ser vi att utredningen går i motsatt riktning. Utredaren har goda ambitioner om att skapa bra förutsättningar och en modernare lagstiftning. Men åtgärderna går inte tillräckligt långt och ibland blir de kontraproduktiva, säger generalsekreterare Bo Sköld.  

Utredningen vill bland annat införa förbud mot stödjande utfodring av klövvilt under vegetationsperioden och att länsstyrelserna ska kunna utfärda utfordringsförbud för klövvilt året om.
– Genom de regler som man nu vill införa för att komma åt de fåtal markägare och jägare som utfodrar offensivt eller felaktigt kan myndigheterna slå undan benen på de som under vintern vill hjälpa några svältande rådjur. Självklart är vi rörande överens om att otillbörlig utfodring ska bort. Men när reglerna går så långt att det behövs undantag för att sätta upp en saltsten, måste utredaren fundera över hur reglerna ska vara konstruerade.  

Åtel- och viltkameror används bland annat för att se när och hur många vildsvin som går fram till matplatser. Anledningen till att många markägare och jägare vill ha tillgång till dessa kameror är att vildsvinen är nattaktiva och svårinventerade.

– Utredaren vill se förenkling av reglerna. Det är bra. Vi tycker dock inte att det ska behövas tillstånd för att sätta upp viltkameror. Ju bättre möjligheter vi får att bedöma den lokala vildsvinsstammen, desto bättre kan vi anpassa jakten efter stammens storlek. Det borde vara möjligt att finna enklare lösningar på hanteringen av viltkameror, särskilt om vi beaktar mårdhund och andra invasiva arter, säger Bo Sköld.  

Svenska Jägareförbundet menar utredningens förslag sammantaget inte underlättar viltförvaltningen tillräckligt mycket.
– Vi har bra förslag för att lösa de problem som vi ser i det andra delbetänkandet. Låt oss därför under den kommande remisshanteringen finna lösningar som fungerar, är enkla och tydliga för både jägare, markägare och ansvariga myndigheter, säger Bo Sköld.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser