Få felskjutna björnar hittills

ÖSTERSUND (JJ) Skärpta krav i jägarutbildningen har lett till bättre förberedda jägare och färre felskjutna björnar, rapporterar Östersunds-Posten.

– Jägarna har blivit bättre på att lära sig avgöra då det är rätt läge för att ta skott eller inte. Nu pekar siffrorna åt rätt håll, säger Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent i Östersund.

För några år sedan var antalet felskjutna björnar alarmerande stort och Hansson menar att jägarna är bättre förberedda idag.

– Orsaken till alla missar för några år sedan var att jägarna helt enkelt var dåligt mentalt förberedda. De hade inte tillräckligt satt sig in i vad det innebär att jaga björn, säger Hansson.

Hittills under årets björnjakt har bara ett par björnar blivit påskjutna där skottet inte varit dödande. Två honor med ungar i följe har också skjutits vilket automatiskt leder till anmälan om jaktbrott. Dessa incidenter är dock svåra att helt undvika under en björnjakt.

Honorna blir ofta stressade av hundarna och lämnar då sin ungar, i många fall högt uppe i ett träd. Som jägare är det då svårt att avgöra om honan har ungar eller inte.

– För att inte skjuta en björnhona med ungar krävs det att man avvaktar med skott till man är definitivt säker på att det är en ensam björn, säger Jessica Backeryd, fältchef på länsstyrelsen i Östersund, till ÖP.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser