Få felskjutna björnar hittills

ÖSTERSUND (JJ) Skärpta krav i jägarutbildningen har lett till bättre förberedda jägare och färre felskjutna björnar, rapporterar Östersunds-Posten.

– Jägarna har blivit bättre på att lära sig avgöra då det är rätt läge för att ta skott eller inte. Nu pekar siffrorna åt rätt håll, säger Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent i Östersund.

För några år sedan var antalet felskjutna björnar alarmerande stort och Hansson menar att jägarna är bättre förberedda idag.

– Orsaken till alla missar för några år sedan var att jägarna helt enkelt var dåligt mentalt förberedda. De hade inte tillräckligt satt sig in i vad det innebär att jaga björn, säger Hansson.

Hittills under årets björnjakt har bara ett par björnar blivit påskjutna där skottet inte varit dödande. Två honor med ungar i följe har också skjutits vilket automatiskt leder till anmälan om jaktbrott. Dessa incidenter är dock svåra att helt undvika under en björnjakt.

Honorna blir ofta stressade av hundarna och lämnar då sin ungar, i många fall högt uppe i ett träd. Som jägare är det då svårt att avgöra om honan har ungar eller inte.

– För att inte skjuta en björnhona med ungar krävs det att man avvaktar med skott till man är definitivt säker på att det är en ensam björn, säger Jessica Backeryd, fältchef på länsstyrelsen i Östersund, till ÖP.

AKTUELLT

Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Annonser