F.A.I.R SSX 12

Italienska F.A.I.R SSX 12 är en relativt ny halvautomat på marknaden. Hagelgeväret är en gasomladdad halvautomat med en mycket enkel mekanism som ska fungera med ett minimum av vapenvård. På skjutbanan var den dessutom en trevlig bekantskap.

F.A.I.R, Fabbrica Armi Isodoro Rizzini, etablerat 1971 är ett företag som är specialiserat på funktionella och pålitliga sportskytte- och jaktvapen. Tillverkningen sker i Marcheno i Bresciadalen norr om Gardone Val Trompia. I trakten är man i gott sällskap av Beretta med flera kända italienska vapentillverkare.

F.A.I.R har drygt 40 år som vapentillverkare bakom sig och har onekligen lyckats i sin strävan att etablera sig på vapenhimlen. Man rankas som nummer två bland italienska hagelvapentillverkare när det gäller ”over and under”. Detta är ett resultat av satsning på Research and Development och avancerade CAD-/CAM-system i en toppmoder maskinpark med CNC-fräsar som fabriken förfogar över.

Helhetsintryck

F.A.I.R SSX 12 ser inledningsvis ”lång” ut med 71 cm långa pipor. Den långa och slanka framstocken förstärker detta intryck. Känslan blir helt annorlunda när man får vapnet i händerna och börjar hantera och göra anläggningar. Då känns det plötsligt mycket bättre. Väl på skjutbanan blir det påtagligt hur välbalanserad SSX 12 är. Nu passade kolven väldigt bra vilket naturligtvis förstärker upplevelsen men faktum kvarstår. SSX 12 är välbalanserad och gav en trevlig stund på lerduvebanan.

Mekanism

SSX 12 har ett slutstycke som låser med en låsklack som vrider sig in i en urfräsning i taket på den förlängda pipan. Systemet är som sådant väl utprovat och brukar fungera om det är tillräckligt mycket kraft i patronen så att rekylen får låsklacken ur sitt läge. Det kan vara problem med de lättaste laddningarna.

Som alla halvautomater krävs lite vapenvård då och då. F.A.I.R uppger att materialval och utformning bidrar till att ett minimum av vapenvård ska krävas. Själva systemet med rekylkrafter som drivkraft för omladdning och en fjäder som för slutstycket framåt med nästa patron är beprövat i halvautomater.

Mekanismen är välgjord och har välpolerade metalldelar som bidrar till hög funktionalitet och livslängd.

Låda

Lådan har en mattsvart reflexfri yta med frästa spår, 11 mm, för montage av kikarsikte eller rödpunktsikten vilket kan vara en fördel i vissa jaktliga situationer. Det är faktiskt otroligt vilken precision det finns med slugs på kortare avstånd. Framförhållningen blir ofta ett problem som tar lite tid att förstå och bemästra.

Hur det står till med reptålighet får framtiden utvisa.

Kolv

F.A.I.R har valt en enklare kolv av valnöt till SSX 12. Kolvmåttet är 37 cm från bakkappa till avtryckare. Ett normalt mått som borde passa de flesta. Kolven avslutas med en tunn ventilerad bakkappa som dämpar rekylen bra. Vapenremmar är integrerade i kolv och den del som håller främre delen av kolven på plats och skyddar magasinet. Framstocken kan upplevas som slank men har sådan längd att den borde passa de flesta.

SSX 12 har sedvanlig magasinskapacitet tillåten i Sverige, 2+1.

Pistolgrepp och framstock har laserskuren nätskärning som ger bra grepp.

Pipa

Den 71 centimeter långa pipan har ventilerad spång och ett rött plastkorn. Spången är littrad för att förhindra reflexer. Patronläget tar 76 mm eller 3 tums patroner. Rekylen är rätt kännbar med den senare ammunitionen.

Skjutegenskaper

F.A.I.R SSX 12 överraskade stort vid besöket på trapbanan. Funktionaliteten och enkelheten överraskade oavsett vad jag provade för ammunition. Både 24 grams stålhagel och tunga jaktladdningar fungerade väl. Rekylen i den lätta, 3,0 kg, halvautomaten var med tre tums ammunition rätt påtaglig.

Skyttet fungerade väl beroende på att kolven passade väl. Halvautomaten är lång men med balansen väl mellan händerna.

Som på så många andra halvautomater är handtaget som manövrerar slutstycket onödigt litet och är lite svårgreppat med blöta och frusna fingrar eller med handskar på. Nu följer det med en skyddshatt av gummi som så länge den finns kvar underlättar manövreringen av mekanismen. Jag kan tänka mig att det är en tidsfråga innan den är borttappad.

Knappen som frigör slutstycket och för in patronen i patronläget är placerad som på de flesta halvautomater och ger ett naturligt grepp när patronen har lagts in i laddläget.

Choker

F.A.I.R använder sina Technichoke-tuber vilka har ett gott rykte att prestera jämna träffbilder. Det följer med tre tuber och en bra nyckel i en ask. I samma ask finns två lösa brickor för att justera kolvvinkeln. Bra för den som behöver göra någon anpassning.

Tre choker, XP50, ger den variation som behövs. Finishen på chokerna är mycket god. Chokerna har producerats i mer än 25 år.

Sammanfattning

F.A.I.R SSX 12 är tillverkad med väl beprövad teknik. Inga extravaganser, ett mycket bra bruksvapen som det ser ut. SSX 12 är inget riktigt budgetvapen som många turkiska halvautomater. Priset på drygt elva tusen kronor placerar vapnet i ett mellanprisläge som kan upplevas som attraktivt om man inte vill gå på Beretta eller Benelli som ligger en prisnivå ovanför. Ett modernt vapen med fin balans och trevliga skjutegenskaper är vad man får.

 

F.A.I.R SSX 12.

Kaliber: 12/76.
Längd: 126 cm med choker.
Piplängd: 71 cm.
Säkring: Manuell. I bakkant på varbygeln.
Vikt: 3,0 kg.
Choker: Tre choker.
Pris: 11 995 kr.
Generalagent: Normark Scandinavia.

 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser