Extrem vargsommar i Norge

Norge (JJ) Mellan 150 och 160 får har sedan i början av juni dödats av varg i Rendalen i norska Hedmark. Nu tvingas bönderna hämta hem 2 000 får från utmarksbete.

Det pågår skyddsjakt på två vargar i området och hittills har en fällts men för fårägarna som har sin djur på utmarksbete är situationen pressad.

– Det här är en katastrof för vår näring, säger Svein Kjetil Bjørnseth, ordförande i Rendalen till NRK.

Området ligger utanför den norska vargzonen där föryngring tillåts. Bjørnseth menar att skyddsjakt under betessäsongen inte är nog utan kräver skyddsjaktsinsatser på vintern när det är spårsnö.

 

 

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser