EXTRA: Stort antal fåglar togs i beslag i Gävleborg – troligen ett av de största beslagen i Sverige

GÄVLEBORG(JJ). Vid en husransakan har polisen i Gävleborg gjort ett stort beslag av fåglar av olika arter. Totalt rör det sig om 300-500 fåglar. Polisen tror att beslaget kan vara bland det största som gjorts i Sverige.

Det var ett anonymt tips som kom till polisen om att en person höll flera fåglar i fångenskap i Hälsingland.

Polisen gick vidare och vid en husransakan fann man bland annat tranor, fiskgjusar och ugglor. Dessutom fann polisen fångstredskap och äggkläckningsmaskiner. 
– Det här är ett stort ärende som kräver samarbete mellan flera myndigheter och organisationer. Redan nu är kontakterna tagna och flera av aktörerna är på plats. Vi har säkerställt utfodring och vård av fåglarna, trots det stora antalet, säger Hans-Olof Sundström, handläggare av djurvårdsärenden vid polismyndigheten i Gävleborgs län.

En person misstänks nu för grovt artskyddsbrott och djurplågeri. Personen har inte frihetsberövats. 
Polisen vet ännu inte varför den misstänkte har hållit på med denna verksamhet.

Fåglarna som faller under statens vilt kommer att säkras i samarbete med länsstyrelsen. Det är Naturvårdsverket som tar beslut om de fåglar som inte är statens vilt.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser