EXTRA: Stort antal fåglar togs i beslag i Gävleborg – troligen ett av de största beslagen i Sverige

GÄVLEBORG(JJ). Vid en husransakan har polisen i Gävleborg gjort ett stort beslag av fåglar av olika arter. Totalt rör det sig om 300-500 fåglar. Polisen tror att beslaget kan vara bland det största som gjorts i Sverige.

Det var ett anonymt tips som kom till polisen om att en person höll flera fåglar i fångenskap i Hälsingland.

Polisen gick vidare och vid en husransakan fann man bland annat tranor, fiskgjusar och ugglor. Dessutom fann polisen fångstredskap och äggkläckningsmaskiner. 
– Det här är ett stort ärende som kräver samarbete mellan flera myndigheter och organisationer. Redan nu är kontakterna tagna och flera av aktörerna är på plats. Vi har säkerställt utfodring och vård av fåglarna, trots det stora antalet, säger Hans-Olof Sundström, handläggare av djurvårdsärenden vid polismyndigheten i Gävleborgs län.

En person misstänks nu för grovt artskyddsbrott och djurplågeri. Personen har inte frihetsberövats. 
Polisen vet ännu inte varför den misstänkte har hållit på med denna verksamhet.

Fåglarna som faller under statens vilt kommer att säkras i samarbete med länsstyrelsen. Det är Naturvårdsverket som tar beslut om de fåglar som inte är statens vilt.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser