EXTRA: Småländskt vildsvin hade extremt hög trikininfektion!

UPPSALA(JJ). Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har bekräftat ett fall med extremt hög infektionsgrad av trikiner i vildsvinskött. Det aktuella provet har bland den högsta mängd trikiner som hittats i kött från vildlevande djur - infektionsgraden var 1 000-2 000 larver per gram kött!

–  För att en människa ska insjukna räcker det med så lite som 50-100 larver, säger Ulrika Forshell, veterinär och specialist på parasiter vid SVA. 

Det aktuella djuret är en gylta i tvåårsåldern som vildsköts i trakten mellan Älmhult och Häradsbäck. 
SVA ska nu försöka artbestämma trikinerna. 

Nu uppmanar SVA jägare att inte lämna slaktrester öppet i skogen. 
Det är framförallt hos vildsvin, björn, lodjur, räv och varg som trikiner kan förekomma i muskulatur.
Enligt lag så måste allt svinkött och hästkött som säljs till konsumenter testas för trikiner. Även det vildsvinskött som jägare säljer eller ger bort måste enligt lag testas. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser