EXTRA: Skyddsjakt på två vargar i Idre nya sameby

IDRE(JJ). I dag har länsstyrelsen tagit beslut om skyddsjakt på två vargar i Idre nya sameby. Detta beslut gäller fram till den 20 december, men vid behov kan tiden förlängas.

– Den politik som regering och riksdag fastställt, går ut på att vi inte ska ha några revirbildande vargar inom renskötselområdet. Undantag kan vara om de har genetiskt värdefull bakgrund. Nu har det observerats två vargar i Idre nya samebys renskötselområde, som visar tendens till revirbildande. Därför har vi idag beslutat om skyddsjakt på två vargar i detta revir, säger Stig-Åke Svenson, vid länsstyrelsen i Dalarna, i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser