EXTRA: Sameby begär skyddsjakt på två vargar!

IDRE(JJ). Idre nya sameby har i en kompletterande skyddsjaktsansökan ansökt hos länsstyrelsen i Dalarna om skyddsjakt på två vargar, dessa individer rör sig inne på sambyns vinterbeteområdet. Nyligen sköts två vargar från helikopter under skyddsjakt i området.

Samebyn har inkommit till länsstyrelsen med en komplettering till den förra skyddsjaktansökanpå varg. Den kompletterande ansökan är daterad den 25 november.

I ansökan pekar samebyn på att länsstyrelsens naturbevakare kvalitetsäkrat två vargindivider som går tillsammans och revirmarkerar – detta gjorde vargarna i ett område mellan de två vargar som tidigare sköts.
Samebyn menar dock att det är svårt att säga om det handlade om att de två singelvargarna gått ihop eller om det rör sig om två nya individer.

De revirmarkerande vargarna rör sig inne på samebyns vinterbetesområde och i gränsområdet till Ruvhten sihte.
I ansökan står det: ”Samebyns renhjord är på väg ner mot det aktuella området, så en skyndsam hantering av ärendet är önskvärt för att förhindra onödiga problem som sammanblandningar med Ruvhten sihte, skingring av våran renhjord, sargade och dödade renar.”

Länsstyrelsen Dalarna uppger för Jaktjournalen att man handlägger ärendet just nu och man hoppas på att kunna ta ett beslut så snabbt som möjligt.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser