EXTRA: Protest mot rovdjurspolitiken utanför kommunhuset i Orsa!

ORSA(JJ). I går protesterade flera jägare från Orsa och några fäbodbrukare mot den förda rovdjurspolitiken genom att lägga ett av de vargrivna fåren från Kruppa fäbod på trappan utanför kommunhuset i Orsa. Genom den symboliska handlingen ville man även uppvakta kommunalrådet.

Fårägaren Olof Sjeldrup har beslutat att låta alla sina 60 får gå till slakt efter ytterligare en vargattack som dödade sex av hans får.

Fäbodbrukarna kräver vetorätt mot vargen. 
-Det är orealistiskt men däremot behöver vi en nationell rovdjurspolitik, säger Marie Olsson, S, kommunalråd i Orsa, till SVT Gävledala.

Hon pekar på att antalet vargar måste bli färre i flera regioner, detta då det finns många exempel som visar att varg och fäbodbruk inte är en kombination som fungerar.
Det här rapporterar SVT Gävledala.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser