EXTRA: Orsajägarna säger nej till deltagande i vargjakten!

ORSA(JJ). Orsajägarna har enigt kommit fram till att man inte ska delta i vargjakten som planeras att genomföras. Beslutet fattades vid ett möte som nätverket "Orsajägarna" höll.

– Ställer vi upp i jakten är det också en bekräftelse på att vi jägare accepterat att förvalta vargstammen åt staten. En vargstam som vi över huvud taget inte vill ha, säger Nils Björklund, som är ordförande i Hansjö viltvårdsområde, till Dalarnas Tidningar.

Då nätverket inte har någon beslutanderätt så är det nu upp till varje viltvårdsomårde att fatta beslut huruvida man ska delta i vargjakten eller inte.
Nils Björklund. som också är ordförande i Folkaktionen ny rovdjurspolitik, menar att enstaka vargar som skjuts på olika ställen inte löser några problem. 

Han är också kritisk till de restriktioner som diskuterats inför jakten, något som han menar bara kommer att försvåra jakten för jägarna som deltar.
Björklund förslår istället att staten sköter förvaltningen av vargstammen.

Under mötet så berättade även Lars Karlsson, från Orsa besparingsskog, om älgjakten där det bara sköts 0,21 älgar per 1 000 hektar. Detta som ett led i att försöka rädda den svaga älgstammen i området.
Det här rapporterar Dalarnas Tidningar.

Fotnot: Inom nätverket ”Orsajägarna” träffas jägare för att samtala kring frågor som rör jakten. Det spelar ingen roll vilket förbund som de deltagade jägarna är med i. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser