EXTRA: Nytt fynd av dvärgbandmask!

Nu har det tredje fallet av rävens dvärgbandmask konstateras. Den här gången i Sörmland.

Statens Veterinärmedicinska anstalt har nu konstaterat ännu ett fall av rävens dvärgbandmask. I vintras upptäcktes dvärgbandmasken för första gången i Bohuslän. Två rävar från samma område utanför Uddevalla var smittade.

Nu har man även konstaterat att en räv från Sörmland smittats. Räven, en vuxen hane, sköts i början av februari utanför Katrineholm.

Räven skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt inom ramen för det nationella övervakningsprogrammet mot rävens dvärgbandmask som bedrivs med stöd av Jordbruksverket och Naturvårdsverket.

Sedan det första fallet av den fruktade parasiten hittades i februari har SVA arbetat intensivt med att analysera rävar från hela landet som skickats in av jägare. Hittills har 1 758 rävar undersökts.

– Nu kommer vi att fokusera på de rävar från Södermanland och Östergötland som väntar på analys. Resultaten av dem förväntar vi oss bli klara med inom ett par veckor, säger Marianne Elvander, statsepizootolog vid SVA, i ett pressmeddelande.

SVA och Jordbruksverket rekommenderar ägare till hundar som kan ha ätit sork i kommunerna Katrineholm, Vingåker och Finspång att avmaska sina hundar, för att smitta inte ska riskera att spridas till människa.

Denna rekommendation gäller sedan tidigare Uddevalla, Munkedal, Färgelanda och Vänersborgs kommuner.

– Även om vi nu hittat smittan på två skilda platser bedömer vi att förekomsten är låg i landet, säger Marianne Elvander.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser