EXTRA: Nytt fynd av dvärgbandmask!

Nu har det tredje fallet av rävens dvärgbandmask konstateras. Den här gången i Sörmland.

Statens Veterinärmedicinska anstalt har nu konstaterat ännu ett fall av rävens dvärgbandmask. I vintras upptäcktes dvärgbandmasken för första gången i Bohuslän. Två rävar från samma område utanför Uddevalla var smittade.

Nu har man även konstaterat att en räv från Sörmland smittats. Räven, en vuxen hane, sköts i början av februari utanför Katrineholm.

Räven skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt inom ramen för det nationella övervakningsprogrammet mot rävens dvärgbandmask som bedrivs med stöd av Jordbruksverket och Naturvårdsverket.

Sedan det första fallet av den fruktade parasiten hittades i februari har SVA arbetat intensivt med att analysera rävar från hela landet som skickats in av jägare. Hittills har 1 758 rävar undersökts.

– Nu kommer vi att fokusera på de rävar från Södermanland och Östergötland som väntar på analys. Resultaten av dem förväntar vi oss bli klara med inom ett par veckor, säger Marianne Elvander, statsepizootolog vid SVA, i ett pressmeddelande.

SVA och Jordbruksverket rekommenderar ägare till hundar som kan ha ätit sork i kommunerna Katrineholm, Vingåker och Finspång att avmaska sina hundar, för att smitta inte ska riskera att spridas till människa.

Denna rekommendation gäller sedan tidigare Uddevalla, Munkedal, Färgelanda och Vänersborgs kommuner.

– Även om vi nu hittat smittan på två skilda platser bedömer vi att förekomsten är låg i landet, säger Marianne Elvander.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser