Extra: Lodjursskytt friad av rätten!

Fel lodjur sköts under skyddsjakt, men skyddsjägaren frias nu av Varbergs Tingsrätt. Arkivfoto: Per Jonson Varberg (JJ) Den misstänkte skyddsjägaren som fällde fel lodjur under skyddsjakt på det fårdräpande lodjuret Arvid i Halland frias av Varbergs tingsrätt. – Det känns fantastiskt just nu, säger den friade jägaren.

Det var i våras som Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Hallands län beslutade att en lodjurshanne som rivit får skulle skyddsjagas. Hannen var sändarförsedd och kunde lokaliseras av skyddsjägarna. När hannen vid en tidpunkt befann sig i jaktmarken satte skyddsjakten i gång.

Den nu friade skyddsjägaren som också var hundförare anlände till jaktmarken efter samling och genomgång och jakten drog i gång i direkt. Hannen hade pejlats till ett berg och när skyddsjägaren var i närheten släpptes hundarna som fick tag på ett lodjur.

Lodjuret träade och eftersom skyddsjägaren hade hagelgevär kunde han fälla det. Både skytten och den skyddsjägare som fanns med vid hans sida tyckte sig se ett halsband på lodjuret. Först när de inspekterade kroppen närmare upptäckte det att det inte fanns något halsband. Det träade lodjuret var en yngre hona.

Skyddsjägaren anmäldes för jaktbrott och ärendet har nyligen varit uppe i Varbergs tingsrätt som i dag avkunnade domen. Enligt rätten agerade skyddsjägaren korrekt utifrån de uppgifter denne hade och de ogillar åtalet.

– Domen känns bra på alla sätt. Det hade verkligen ställt till det om jag blivit fälld. Det hade varit svårt att bedriva eftersöksverksamhet och skyddsjakt framöver om risken finns för de jägarna att bli fällda för jaktbrott när de utför ett uppdrag. Då faller systemet i hop, säger skyddsjägaren till Jaktjournalen.

Skyddsjägaren hade tre samstämmiga vittnen som kunde styrka hans version av händelsen. Skyddsjägaren hade inte fått några uppgifter om att det kunde finnas andra lodjur i det berget det avsedda lodjuret Arvid befann sig i.

– Jag tycker inte åtalet borde gått till domstol. Allt fanns väl dokumenterat. Personligen tror jag att det var åklagaren själv som tyckte ärendet var viktigt, säger skyddsjägaren.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser