Extra: Junselevargen sövd söder om Åsele!

Åsele (JJ) Idag har Naturvårdsverket tillsammans med länsstyrelserna i Västernorrlands och Västerbottens län fångat in vargtiken. Efter en kort jakt fångades hon in i Västerbottens län, söder om Åsele. Tiken är undersökt av veterinärer på plats.
För fjärde gången har den s k Junseletiken sövts och flyttas söderut i natt.

När tiken är sövd och infångad undersöker en veterinär henne för att kontrollera att hon är frisk och i god kondition. Veterinären tar olika prover och väger tiken för att kunna göra bedömningen om tiken klarar en flytt.

– Veterinären konstaterar att tiken är i god form och att hon klarar en flytt. Vikten är 38 kilo vilket är normalt för en vargtik av den här storleken. Så snart hon har vaknat till kommer vi att börja transporten mot utsläppsplatsen, säger Magnus Kristoffersson, projektledare på Naturvårdsverket.

Transporten sker i en välventilerad bil där vargen finns i en speciellt anpassad bur i ett separat utrymme där den inte är i kontakt med människor. Naturvårdsverket har flyttat varg vid ett flertal tillfällen och följer rutiner som fungerar väl för vargarna som brukar slappna av under bilresan. De visar ingen stress under färden. För att få transportera vargar så krävs Jordbruksverkets tillstånd och det är inte samma lagstiftning som tillämpas för tamdjur.

Framme på utsläppsplatsen släpps vargtiken ut och personal på plats övervakar tiken för att se att hon klarat transporten bra och rör sig från utsläppsplatsen.

Bakgrund till beslut om att flytta vargtiken I fredags fattade Naturvårdsverket beslut om att försöka genomföra en flytt av vargtiken i Junsele. Bakgrunden till beslutet är en mycket svår situation för renskötseln och att det inte går att genomföra en skyddsjakt just nu.

Skadorna för renskötseln är så omfattande att den är ohållbar. Situationen förvärras dessutom hela tiden. Naturvårdsverket ser ingen annan lösning än att flytta vargtiken. Även Länsstyrelserna i Västernorrlands och Västerbottens län förordar en flytt av vargtiken. Vid samråd med Nationella rovdjursrådet framkom att majoriteten av rådet förordar en flytt.

Den långvariga bevakning som skett och fortfarande sker i området påverkar enligt Naturvårdsverkets bedömning vargtiken negativt. Eftersom de tidigare beslutade skyddsjakterna inte kan genomföras gör Naturvårdsverket bedömningen att en flytt i den besvärliga situation som råder är bäst även för vargtiken trots att det kan innebära en risk eftersom hon varit sövd tre gånger tidigare.

Den nu planerade flytten ska ses som en extraordinär åtgärd. För att lösa den ohållbara situationen gör Naturvårdsverket ett avsteg från de principer som tidigare tillämpats i dessa sammanhang beträffande antalet sövningar och flyttar av vilda djur.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser