EXTRA: Jaktlag sköt tre björnar på tre dagar!

Föllinge (JJ) En minst sagt makalös björnjakt har Ålvikens jaktlag haft i veckan. Under tre dagar har de skjutit tre björnar, varav två idag.
Idag har bröderna Assar och Bengt Torstensson fått uppleva en sanslöst framgångsrik björnjakt, två fina björnhanar sköt de i Ålviken idag.

– Vi har något jävelusikt med björn och blåbär här i Ålviken, berättar Assar Torstensson, som idag tillsammans med brorsan Bengt skjutit två björnar.

Ålviken ligger cirka 4 mil nordväst om Föllinge och under de inledande tre dagarna har de arrangerat björnjakt.

Redan på premiärdagen sköt den norske gästen och hundföraren Idar Jarle, Trondheim, en björnhane på 34 kg som gick undan för ett älgdrev.

– Björnen sprang rakt på Idar, efter skottet gick den in i tjockriset, men vi gjorde ett litet eftersök och där låg den död, berättar Assar, för Jaktjournalen.

Men den stora dramatiken inträffade idag. Det började med att grannlaget ringde och berättade att två plotthundar gått in med en björn på Skalberget som ligger inom deras område. Enligt uppgift ska hundarna ha brutit uppe på berget.

– Av erfarenhet vet vi att björnar som varit jagade ofta inte springer så långt när hundarna avbryter. Vi satte ut passkyttar och jag och brosan släppte våra jämthundar, min tik Ronja och Bengts Barro.

– Det tog inte lång tid innan hundarna hittade spåret och strax efter blev det upptag. Björnen stack iväg utför berget i en jäkla terräng ned mot en väg. En postare såg när björnen smet över vägen, men hundarna tappade bort den och sökte längst vägen och plötsligt hittar de en annan björn.

– De skäller gångstånd på björnen som sakta kommer mot mig och Bengt. När björnen är på 20 meter får jag ett skottillfälle och han stuper direkt. Den var en hane på 122 kg, berättar Assar.

Under tiden släpper de övriga jägarna en gråhund och den får också snabbt upp en björn.

– Det är en norrman som äger hunden, men jag kommer inte ihåg vad han heter. Hunden skällde ståndskall och brorsan sprang iväg för att ta en post. Efter en stund kom björnen i gångstånd i hans pass och han sköt den på drygt 100 meter. Den var en hane på 211 kg.

Båda björnarna sköts inom 40 minuter.

– Det var en helt otrolig upplevelse, nu är vi uppe hos viltslaktare Nisse Nilzén i Renålandet för flåning och besiktning.

Vad gör ni sedan?

– När allt är klart här kommer vi att åka hem och fira, i morgon blir det ingen jakt, tidigast till veckan.
Det här är sjätte året vi arrangerar en björnjakt och vi har skjutit åtta björnar, så vi är ganska nöjda, avslutar Assar.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser