EXTRA: Förtvivlade bönder i Lillhärdal överväger att lägga ned

LILLHÄRDAL(JJ). Nu har bönderna i Lillhärdal fått nog - efter att länsstyrelsen avstyrkt skyddsjaktansökan på varg funderar flera bönder på att lägga ned sina verksamheter. Rädslan är för stor för att låta djuren gå ute och bete, dessutom drabbas de av mer arbete och större kostnader. Böndernas tilltro till länsstyrelsen är borta.

Det är flera bönder som nu tappat hoppet om att kunna bedriva verksamhet intill ett vargrevir.
– Det här är en ohållbar situation. Staten bedriver djurplågeri när de inte kan få bort vargen, säger Gunnar Landgren, som senast för tre veckor sedan blev av med en kviga, till Länstidningen i Östersund.

Christian Kellgren fick vänta 114 dagar på att få ett nej på en skyddsjaktansökan på en vargtik, den aktuella vargen hade rivit ett 30-tal få och en kalv i området under förra sommaren. 
Han har återigen sökt skyddsjakt efter den senaste vargattacken. 

I det yttrande som länsstyrelsen gjort framhåller man att det inte går att bedöma om angreppet på kalven orsakats av en varg från Tandsjöreviret eller av någon annan varg.
På Naturvårdsverket har man ännu inte tagit något beslut om skyddsjakt på vargen. Där avvaktar man DNA-analysen och förhoppningen är att man kan ta ett beslut i början på nästa veckan. 
Länsstyrelsen har dock gjort bedömningen att skyddsjakt på varg inte är förenligt med den gällande lagstiftningen och dagens rovdjurspolitik. 

I länsstyrelsen yttrande framgår också att man i ett genomsnittligt revir utan föryngring kan förvänta 0-2 angrepp på tamdjur. 
Detta är dock inget som varken Gunnar eller Christian kan acceptera. Christian Kellgren har nu fått nog av myndigheterna. Också Gunnar funderar på att lägga ned.
– Den sista september tar jag mina djur på slakt oavsett vad vi får för svar. Mina utgifter överskrider mina intäkter. Svenska myndigheter slår undan benen på näringsidkare. Saker och ting har en gräns, säger Christian Kellgren.
Det här rapporterar Länstidningen i Östersund.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser