EXTRA: Förtvivlade bönder i Lillhärdal överväger att lägga ned

LILLHÄRDAL(JJ). Nu har bönderna i Lillhärdal fått nog - efter att länsstyrelsen avstyrkt skyddsjaktansökan på varg funderar flera bönder på att lägga ned sina verksamheter. Rädslan är för stor för att låta djuren gå ute och bete, dessutom drabbas de av mer arbete och större kostnader. Böndernas tilltro till länsstyrelsen är borta.

Det är flera bönder som nu tappat hoppet om att kunna bedriva verksamhet intill ett vargrevir.
– Det här är en ohållbar situation. Staten bedriver djurplågeri när de inte kan få bort vargen, säger Gunnar Landgren, som senast för tre veckor sedan blev av med en kviga, till Länstidningen i Östersund.

Christian Kellgren fick vänta 114 dagar på att få ett nej på en skyddsjaktansökan på en vargtik, den aktuella vargen hade rivit ett 30-tal få och en kalv i området under förra sommaren. 
Han har återigen sökt skyddsjakt efter den senaste vargattacken. 

I det yttrande som länsstyrelsen gjort framhåller man att det inte går att bedöma om angreppet på kalven orsakats av en varg från Tandsjöreviret eller av någon annan varg.
På Naturvårdsverket har man ännu inte tagit något beslut om skyddsjakt på vargen. Där avvaktar man DNA-analysen och förhoppningen är att man kan ta ett beslut i början på nästa veckan. 
Länsstyrelsen har dock gjort bedömningen att skyddsjakt på varg inte är förenligt med den gällande lagstiftningen och dagens rovdjurspolitik. 

I länsstyrelsen yttrande framgår också att man i ett genomsnittligt revir utan föryngring kan förvänta 0-2 angrepp på tamdjur. 
Detta är dock inget som varken Gunnar eller Christian kan acceptera. Christian Kellgren har nu fått nog av myndigheterna. Också Gunnar funderar på att lägga ned.
– Den sista september tar jag mina djur på slakt oavsett vad vi får för svar. Mina utgifter överskrider mina intäkter. Svenska myndigheter slår undan benen på näringsidkare. Saker och ting har en gräns, säger Christian Kellgren.
Det här rapporterar Länstidningen i Östersund.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser