EXTRA: Förslag om att sätta ut vargvalpar från djurparker!

STOCKHOLM(JJ). Det kan bli vargvalpar från de nordiska djurparkerna som ska förstärka den svenska vargstammen genetiskt. Detta är nämligen ett av de förslag som finns i den remiss som Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt nu går ut med.

I remissen ges också förslag på att vuxna vargar kan tas från Finland – om de först behandlas mot dvärgbandmask, radiomärks och observeras i sex månader. 
Även vargar som vandrat in österifrån till Norge som kan bli aktuella under samma villkor. 

Den här remissen handlar främst om hur smittskyddet och djurskyddet ska kunna säkerställas när vargar tas in till vargstammen i Sverige. 
Det här är den andra remissen i det regeringsuppdrag som handlar om att genetiskt förstärka vargstammen i Sverige. 

Valpar från djurparker kan vara ett bra sätt att starta med den genetiska förstärkningen av stammen. Det viktigaste är att vargarna som ska sättas ut inte är släkt med den populationen som finns i dag i skandinavien. Tanken är att sätta ut valparna i befintliga lyor. 

Både SVA och Jordbruksverket menar att detta, ur smittskyddssynpunkt, är det säkraste sättet att stärka vargstammen. 
– Att sätta ut valpar i befintliga lyor för att förstärka en vargstam har gjorts i USA med goda resultat. Om valpen är 1-3 veckor gammal så tas den väl om hand av de övriga vargarna i flocken, säger Susanna Löfgren, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett presssmeddelande.

I remissen föreslås också att östliga vargar kan sättas i särskilda hägn för avel. Detta efter att de behandlats mot eventuella smittsamma sjukdomar. Sedan skulle valpar som föds placeras i befintliga lyor. 
– Vår slutsats är att riskerna för rabies och dvärgbandmask är viktiga att hantera. Sverige är fritt från rabies och rävens dvärgbandmask. Det är 14 år sedan vi påvisade hundens dvärgbandmask i renskötselområdet. Då var det en smitta som gick mellan ren och renskötarhundar, säger Carl Hård af Segerstad som arbetar på SVA. 

Den här remissen ska skickas till länsstyrelser, intresseorganisationerna i rådet för rovdjursfrågor, djurparksföreningen, flera andra organisationer, norska och finska departement, samt myndigheter för naturvård, smittskydd och veterinära frågor. 
Det här rapporterar Naturvådsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser