EXTRA: Förslag om att sätta ut vargvalpar från djurparker!

STOCKHOLM(JJ). Det kan bli vargvalpar från de nordiska djurparkerna som ska förstärka den svenska vargstammen genetiskt. Detta är nämligen ett av de förslag som finns i den remiss som Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt nu går ut med.

I remissen ges också förslag på att vuxna vargar kan tas från Finland – om de först behandlas mot dvärgbandmask, radiomärks och observeras i sex månader. 
Även vargar som vandrat in österifrån till Norge som kan bli aktuella under samma villkor. 

Den här remissen handlar främst om hur smittskyddet och djurskyddet ska kunna säkerställas när vargar tas in till vargstammen i Sverige. 
Det här är den andra remissen i det regeringsuppdrag som handlar om att genetiskt förstärka vargstammen i Sverige. 

Valpar från djurparker kan vara ett bra sätt att starta med den genetiska förstärkningen av stammen. Det viktigaste är att vargarna som ska sättas ut inte är släkt med den populationen som finns i dag i skandinavien. Tanken är att sätta ut valparna i befintliga lyor. 

Både SVA och Jordbruksverket menar att detta, ur smittskyddssynpunkt, är det säkraste sättet att stärka vargstammen. 
– Att sätta ut valpar i befintliga lyor för att förstärka en vargstam har gjorts i USA med goda resultat. Om valpen är 1-3 veckor gammal så tas den väl om hand av de övriga vargarna i flocken, säger Susanna Löfgren, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett presssmeddelande.

I remissen föreslås också att östliga vargar kan sättas i särskilda hägn för avel. Detta efter att de behandlats mot eventuella smittsamma sjukdomar. Sedan skulle valpar som föds placeras i befintliga lyor. 
– Vår slutsats är att riskerna för rabies och dvärgbandmask är viktiga att hantera. Sverige är fritt från rabies och rävens dvärgbandmask. Det är 14 år sedan vi påvisade hundens dvärgbandmask i renskötselområdet. Då var det en smitta som gick mellan ren och renskötarhundar, säger Carl Hård af Segerstad som arbetar på SVA. 

Den här remissen ska skickas till länsstyrelser, intresseorganisationerna i rådet för rovdjursfrågor, djurparksföreningen, flera andra organisationer, norska och finska departement, samt myndigheter för naturvård, smittskydd och veterinära frågor. 
Det här rapporterar Naturvådsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser