EXTRA: Fäboddrift läggs ned efter vargattack i Kruppa

SKATTUNGBYN(JJ). Olof Sjeldrup lägger ned fäboddriften vid Kruppa fäbodar utanför Skattungbyn. Orsaken är ännu en vargattack som resulterade i fyra döda får. - Nu slutar jag med fäboddriften, säger Olof Sjeldrup till Dalarnas Tidningar.

Vargen tog 13 får för honom förra året och i slutet av förra veckan var det dags igen. Lars Axel Magnusson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Dalarna, har konstaterat att det var varg som dödade djuren. 

Under dagen hämtar en slaktbil 30 tackor och sedan hämtas resterande djur under veckan. Sjeldrup menar att myndigheterna har gjort det omöjligt att bedriva traditionellt fäbodbruk.
Det här rapporterar Dalarnas Tidningar.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser