EXTRA! EXTRA! Nytt fynd av dvärgbandmask!

Ytterligare ett fynd av dvärgbandmask har gjorts i Bohuslän. En obducerad rävhona från samma område som den första.

Drygt 1 000 av 3 000 rävar som samlats in har analyserats. Cirka hundra träckprover av planerade 140 från hundar som inte avmaskats har analyserats, utan att man hittat smitta.

En insamling av sorkar i Bohuslän har påbörjats.

– Det är en rävhona från Lanneröd, samma område som tidigare, säger Ann Lindberg, veterinär och epidemiolog på SVA, i ett pressmeddelande.

Räven har skickats in av samma jägare som sköt den första räven med dvärgbandmask, som upptäcktes i februari.

Efter det första fyndet utfärdade myndigheterna rekommendationer för hund- och kattägare i Uddevalla, Munkedal, Färgelanda och Vänersborgs kommuner.

– De tidigare rekommendationerna gäller även nu, förklarar Ann Lindberg. Hundar som vistats lösa i det aktuella området bör avmaskas regelbundet.

När utbredningsområdet är kartlagt kan SVA och andra myndigheter bedöma smittoläget och utifrån den värderingen ge rekommendationer om smittorisk.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser