EXTRA: Björnen anföll Nathalie

Skyttmon (JJ) För en stund sedan var Nathalie Jonsson, Vilhelmina, nära att bli skadad av en anfallande hanbjörn. Sambon Robert Salomonsson, sköt björnen 2,5 meter framför Nathalie!

I går började PN:s-Jakt sin traditionella björnjakt i Skyttmon, Robert Salomonsson, Vilhelmina, är en av hundförarna. I går sköts ingen björn, men nu på förmiddagen blev det stor dramatik.

Robert ringde Jaktjournalen och berättade själv;

– Nu höll det på gå åt helvete. En björn anföll Nathalie och jag var tvungen att skjuta den, i princips framför fötterna på Nathalie.

Hur gick det för Nathalie?

– Bra, bortsett från att hon blev chockad och tjöt.

Redan igår hade skällde Roberts hundar björn i flera timmar. Men ingen passkytt lyckades komma till skott.

– När jag går som hundförare på en sådan här jakt där gästerna betalar är det inte jag som ska skjuta utan gästerna, så är det bara, berättar Robert.

I morse hittade man två björnskitar på skogsvägar. Robert beslutade sig för att börja spåra i band vid den ena skiten.

– Jag släppte redan efter 150 meter då jag såg att det var ett nattspår i daggen. Hundarna spårade vidare själva och kom fram till den andra skiten, 4 km bort. Så tyvärr började vi i fel ände, men senare tog de upp björnen och började skälla.

– Det gick en sväng ur marken, men kom tillbaka. Sedan gick björnen rakt på en postare på 10 meter. Han hade hårkorset i huvudet på björnen som tittade på honom. Men hundarna var rakt bakom och han sköt aldrig, vilket var bra då hundarna kunde ha blivit skadade, berättar Robert.

– Björnen drog sig upp mot en rågång, med mig hade jag en fotograf, Nathalie som filmade och jag själv hade actionkamera på huvudet och en bösskamera. Vi gick upp i vind på björnen och var cirka 20 meter ifrån. Jag viftade på armarna för att den skulle flytta på sig och om möjligt gå i pass hos något passare.

– Då sänkte den huvudet och kom rakt mot oss, jag stod mot ett träd och den såg mig förmodligen inte. Medan Nathalie stod snett bakom mig och filmade i en glänta. Björnen tog sikte på Nathalie och då tänkte jag att nu jävlar måste jag skjuta. Allt gick enormt snabbt och när björnen passerade mig sköt jag på cirka 1,5 meter och björnen stöp 2,5 meter framför Nathalie!

Självklart blev Nathalie tagen av stundens allvar, men klarade sig helskinnad från händelsen.

– Fotografen som var med fick fina stillbilder när björnen anfaller. Det här är bilder som bara Ni på Jaktjournalen ska få publicera. Jag fick också bra filmbilder i min bösskamera och actionkamera. Däremot blev Nathalies bilder lite skakiga… och det får man förstå, förklarar Robert.

Björnen var en hane på 150 kg.

I kommande nummer av Jaktjournalen kan läsarna få ta del av bilder och Robert & Nathalies egen berättelse från denna onödigt spännande händelse.

PN:s Jakt i Skyttmon slutade lyckligt efter stor dramatik när björnen gick till anfall. I mitten Robert Salomonsson och Per (PN) Nordwall.

Är du också ute i björnskogen, skicka bild via MMS till Jaktjournalen: 070-395 00 94.
Du kan också följa oss på Facebook och Instagram.
Du får också det bästa från björnjakten i tidningen – prenumerera nu!

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser