Europas största jaktmässa i startgroparna

Tyskland (JJ) I morgon öppnar IWA OutdoorClassics, Europas i särklass största mässa för jaktutrustning. Det är här alla spännande nyheter visas upp i Europa för första gången och Jaktjournalens utrustningsredaktör, Tommy Östlund ska naturligtvis hit.

Ingången till IWA. Arkivfoto: Per Jonson

Omkring 1 500 utställare finns på plats för att visa upp sina produktnyheter under fyra mässdagar. Tommy Östlund kommer ha ett hektiskt schema med att fånga upp spännande nya prylar och spana in årets snackisar på närmare håll.

– Förra året var långhållsskytteprodukter i fokus. Det var både optik och vapen anpassade för detta ändamål. I år har jag inte riktigt koll på vad trenden är. Men det ska bli kul att se, säger Tommy som nu är på väg mot Nürnberg.

Flera av de stora nyheterna för året har redan smyglanserats på sociala medier samt också visats upp på amerikanska mässan Shot Show.

– Flera vapentillverkare lanserar nya modeller – Mauser släpper sin M18 och Tikka kommer med finkalibrig modell T1x. De ska bli kul att klämma på.

Hur har du förberett dig inför årets mässa?

– Vill man få med sig så mycket som möjligt gäller det att ha en hyggligt bra strategi samt ett par bra gymnastikskor, för man kommer gå sina kilometer de närmaste dagarna. Jag planerar att rapportera både via sociala medier och här på hemsidan. Tanken är också att samla in så mycket material som möjligt till mina utrustningssidor i tidningen. Det är trots allt här årets nyheter presenteras.

Med start imorgon kväll postar Tommy dagsrapporter här på hemsidan. Men kolla också in Jaktjournalens Instagramkonto. Där dyker nyheter från IWA upp.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser