EU kräver svar om Sveriges vargpolitik

STOCKHOLM(JJ). Nu kräver EU-kommissionen att regeringen ska svara på flera frågor gällande den svenska vargpolitiken. Bland annat vill kommissionen ha svar på hur den vetenskapliga grunden ser ut för beslutet om licensjakten på varg.

Det har riktats kritik mot licensjakten på varg. Det är mot den bakgrunden som kommissionen nu ställer flera frågor om jakten, dessutom hänvisar man till ett EU-direktiv som handlar om att bevara livsmiljöer för vilda djur och växter.

Bland annat vill man veta hur jakten påverkat bevarandestatusen, samt om Svergie anser att denna status var gynnsam innan jakten började.
Dessutom undrar kommissionen om den uppsatta gränsen för stammen, jaktens syfte och om förflyttningen av varg redan börjat. 
Det här rapporterar Sveriges Radio Ekot.
 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser