EU kräver 1 000 finska vargar

Stockholm (JJ) EU-kommissionen kräver att det ska finnas minst 1 000 finska vargar innan arten kan få ett lägre skydd och jakt tillåtas.

I Finland finns cirka 300 vargar och situationen är enligt myndigheterna ohållbar. Vargarna ställer redan till stora problem för renskötare och bönder. I fjol betalade staten 650 000 svenska kronor för skador som orsakats av varg. En rapport om utrotningshotade djur i Finland har klassat vargen som synnerligen hotad. Enligt EU innebär det att varg inte får skjutas under några som helst omständigheter. EU har stämt Finland inför EG-domstolen för att ha beviljat skyddsjakt på varg på alltför lösa grunder.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser