EU-kommissionen får svar på tal

Stockholm (JJ) Regeringen har nu via Utrikesdepartementet svarat på EU-kommissionens yttrande. Kommissionen menar att Sverige inte uppfyllt sina skyldigheter kring vargförvaltningen, men Regeringen tillbakavisar nu kritiken.

Under flera år har en skriftväxling mellan Regeringen och EU-kommissionen pågått, i vilken kommissionen kritiserat den svenska vargförvaltningen och Regeringen försvarat den samma. Senast i juni kom den senaste skrivelsen från EU-kommissionen där de skriver att Sverige fortfarande inte uppfyller de krav som art- och habitatdirektivet ställer i i artiklarna 12 och 16.

Regeringen har nu skickat sitt svar i vilket de tillbakavisar kritiken och menar att Sverige visst uppfyller kraven vad gäller säkerställande av gynnsam bevarandestatus, vargens naturliga utbredningsområde, licensjakt samt vargflyttar.

Vidare skriver Regeringen att de nu under 2015 har beslutat genomföra flera utredningar. Sårbarhetsanalysen för varg ska uppdateras för att på nytt se hur många vargar som krävs för att gynnsam bevarandestatus ska vara uppnådd. I den här utredningen ska hänsyn tas till påverkan vargen har på landsbygdens näringar samt renskötsel.

Statens jordbruksverk ska utvärdera hur skador på tamdjur kan förebyggas ytterligare. Dessutom ska en utredare lägga fram förslag på hur processen vid överklaganden av beslut kan bli så transparent och rättssäker som möjligt.

Naturvårdsverket har också fått i uppdrag att undersöka hur skyddsjakten på varg kan utvecklas för att bli effektivare, ”möta de behov som i dag finns givet den ökade vargtätheten i vissa områden där detta kan skapa problem för viss djurhållning och där det i dag inte finns någon annan lämplig lösning”.

Enligt Regeringen har EU-kommissionen missuppfattat hur den svenska vargens utbredningsområde ser ut och därför ställt sig tveksamma till om populationen har gynnsam bevarande status. I sitt svar hoppas Regeringen bringa klarhet och skriver att utbredningsområdet inte är begränsat.

Den uppdaterade sårbarhetsanalysen ska redovisas den 30 september i år, där ett nytt referensvärde ska tas fram vilket Regeringen ska ta ställning till.

Kritiken av licensjakterna 2013 och 2014 saknar enligt Regeringen grund eftersom de licensjakterna endast genomfördes i mycket begränsad omfattning  ”Kommissionen har nämligen inte förklarat på vilket sätt ett beslut om licensjakt, som inte har resulterat i någon jakt i egentlig utsträckning, skulle kunna utgöra en överträdelse av artikel 12 och 16 i art- och habitatdirektivet.”

Regeringen tillbakavisar också påståendet att årets licensjakt decimerat vargpopulationen med 12 procent. Den uppgiften baserar nämligen på gamla inventeringssiffror. Vargstammens storlek var vid årets licensjakt 415 individer och inte 370 som kommissionen utgått i från.

Läs hela Regeringens svar här>>

 

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser