EU-dom öppnar för vargjakt

Stockholm (JJ) EU-domstolen har idag konstaterat att Århuskonventionens regler om tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor inte har direkt effekt inom EU-rätten. Det innebär att Kommissionen inte har rätt att lägga sig i EU-länders regler för överklaganden, exempelvis vid licensjakt på varg. Förvaltningsrätten i Karlstad gjorde därmed fel när den stoppade årets vargjakt.

– Svenska Jägareförbundet har hävdat att Förvaltningsrätten inte hade rätt att stoppa årets vargjakt. Länsstyrelsens beslut ska enbart kunna överklagas till Naturvårdsverket vilket Förvaltningsrätten ifrågasatt med hänvisning till EU-rätten. Detta argument har nu underkänts av EU-domstolen i ett annat ärende, säger Bo Sköld, generalsekreterare för Svenska Jägarförbundet.

EU-domstolen har i två domar konstaterat att eftersom Århuskonventionen inte har implementerats i EU-rätten så är det upp till medlemsstaterna att själva bestämma hur de ska hantera konventionen.

EU-domstolen fastställer att Århuskonventionen ger myndigheter, inte enbart domstolar, rätt att vara överklagandeinstans. Därför ska svensk lagstiftning gälla när man ska överklaga beslut om till exempel vargjakt. Den svenska lagstiftningen säger att Naturvårdsverket ska avgöra överklaganden av länsstyrelsernas beslut – inte domstolar.

– Vi utgår ifrån att Kammarrätten i Göteborg underkänner Förvaltningsrättens inhibering av vargjakten och därmed kan vi inleda licensjakten omedelbart, säger Bo Sköld.

– Svenska Jägareförbundet uppvaktade i måndags kommissionen för att påtala att de gör fel i att driva en process mot Sverige i den här frågan. EU-domstolen har nu bekräftat vår uppfattning, säger Bo Sköld.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser