EU-bidrag kan hotas av vildsvinsskador

SKÅNE(JJ). Om det uppstår stora vildsvinsskador på mark med insökta EU-ersättningar så kan skadorna kollidera med villkoren för stöden. Det här rapporterar länsstyrelsen i Skåne län på sin hemsida.

Vildsvinsskador kan alltså ställa till stora problem för lantbrukare.
Länsstyrelsen påpekar att det finns risk för att villkoret gällande den årliga skörden eller betet inte kan uppfyllas. En omfattande uppbökning av vildsvinen kan även påverka villkoret gällande liggtiden, det villkoret innebär att vallen ska ligga obruten i minst tre vintrar i följd. 

De äldre vallarna med mycket kvickrot har större problem med bökning.
Länsstyrelsen skriver: ” En god idé kan därför vara att etablera en ny vall (efter liggtiden på tre vintrar) innan det kommer in för mycket kvickrot. Får du skador i din vall på mindre ytor kan du försöka jämna till jordhögarna och så i nytt vallfrö. Kontakta alltid Länsstyrelsen om det finns en risk för att stödvillkoren inte kan uppfyllas. ”

Hittills har dock länsstyrelsen inte tvingats underkänna mark på grund av att marken varit uppbökad av vildsvin.

1 kommentar

  • Någon måtta få det väl ända vara
    Antingen så är Länstyrelsens tjänstemän undersysselsatta eller så är EU rena tokeriet. Att dra in bidrag för mark som bökats av vilt verkar ju inte klokt. Men som sagt Sverige skall väl som vanligt vara bäst i klassen. Hur många markbidrag har bönder i Tyskland, Spanien, Grekland och i övriga EU-länder råkat ut för tack vare vildsvinen? Vore intressant att få upplysning om det. Kanske här på Jaktjournalen nyheter.

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser