EU-bidrag kan hotas av vildsvinsskador

SKÅNE(JJ). Om det uppstår stora vildsvinsskador på mark med insökta EU-ersättningar så kan skadorna kollidera med villkoren för stöden. Det här rapporterar länsstyrelsen i Skåne län på sin hemsida.

Vildsvinsskador kan alltså ställa till stora problem för lantbrukare.
Länsstyrelsen påpekar att det finns risk för att villkoret gällande den årliga skörden eller betet inte kan uppfyllas. En omfattande uppbökning av vildsvinen kan även påverka villkoret gällande liggtiden, det villkoret innebär att vallen ska ligga obruten i minst tre vintrar i följd. 

De äldre vallarna med mycket kvickrot har större problem med bökning.
Länsstyrelsen skriver: ” En god idé kan därför vara att etablera en ny vall (efter liggtiden på tre vintrar) innan det kommer in för mycket kvickrot. Får du skador i din vall på mindre ytor kan du försöka jämna till jordhögarna och så i nytt vallfrö. Kontakta alltid Länsstyrelsen om det finns en risk för att stödvillkoren inte kan uppfyllas. ”

Hittills har dock länsstyrelsen inte tvingats underkänna mark på grund av att marken varit uppbökad av vildsvin.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser