– Ett steg mot förvaltning av de stora rovdjuren

Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd När riksdagen idag tog beslut om en ny rovdjursförvaltning var det ett efterlängtat beslut. Detta är ett viktigt steg mot en nödvändig förvaltning av de stora rovdjuren, skriver Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd i ett pressmeddelande.

Den 10 december röstade riksdagen igenom rovdjurspropositionen En hållbar rovdjurspolitik. Bevarandearbetet med rovdjuren har varit framgångsrikt, men man har misslyckats att ta hänsyn till de människor som drabbats. Därför är det välkommet med ett beslut som ger utrymme för ökad regional förvaltning, större hänsyn till människan och ökad flexibilitet.  

– Vi är positiva till beslutet, men vi vill se konkreta åtgärder och effekter av det, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd.  

Han vill att myndigheterna nu skyndsamt tar fram planer som skapar utrymme för att börja förvalta vissa rovdjursarter redan i vinter, men också skapar en långsiktig plan för rovdjursförvaltningen.  

– Nu måste samhället visa att man menar allvar. Det innebär att göra förvaltningsplaner för rovdjuren där man tar hänsyn till såväl människor, socio-ekonomiska faktorer och biologi – inte bara biologi.  

Torbjörn Lövbom efterlyser en förutsägbar och långsiktig plan, som även ger flexibilitet till att hantera de situationer som uppkommer.  

– Samhället har lyckats bevara rovdjuren, nu ska vi bli lika duktiga på att förvalta dem. Då krävs det bra och tydliga planer för hur detta ska genomföras och hur vi ska balansera rovdjursstammarna. Detta måste ske genom samförvaltning med bytesdjur, det totala rovdjurstrycket och samhället i övrigt.  

Svenska Jägareförbundet är nöjt med att följande delar i propositionen röstades igenom:  
• Mer ansvar rovdjursförvaltningen ska ske regionalt   
• Förenklade regler kring skyddsjakt  
• Tydlighet i att gynnsam bevarandestatus är uppnådd för alla stora rovdjur  
• Tydlighet kring hur överklagande ska hanteras  
• Att det finns en bred majoritet i riksdagen för att minska rovdjurskoncentrationerna, införa jakt på varg, utveckla det regionala bestämmandet om viltförvaltningen.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser