”Ett direkt angrepp på våra raser”

Kungsbacka (JJ) Magnus Jensen, ordförande för Svenska Älghundklubben tycker att utspelet om kortare jakt- och hundträningstid på älg är förhastat och menar att det finns andra orsaker till att det sydsvenska älgbeståndets hälsa dalar.

Magnus Jensen är kritisk till skrivelsen om förkortad jakttid och hundträningstid, som skickades till Näringsdepartementet här om dagen. Foto: Per Jonson/montage

– För det första är skrivelsen ett direkt angrepp på våra raser och våra medlemmar, säger Magnus Jensen.

Att förkorta jakthundsträningstiden samt jakttiden skulle vara en allvarlig inskränkning för älghundsägare och jägare, menar Magnus Jensen. Enligt honom är det inte bra när den frihet under ansvar som jägarkåren och jakthundsägare har, slopas till förmån för myndighetsregleringar.

– Det här skulle i så fall vara andra gången det sker. Första gången var ju när det beslutades att max två jakthundar får jaga björn.

Magnus Jensen menar att en lång jakttid är nödvändigt i många områden eftersom kalvtilldelningen är svår att fylla och tar tid.

– Jag tror att de låga kalvvikterna är pudelns kärna i det här fallet. Men de beror inte på löshundsanvändningen. Det varma klimatet och skogsbrukets granmonokulturer är de stora problemen.

Magnus Jensen menar också att den stora ökningen av registrerade löshundar inte nödvändigtvis har bidragit till mer störning i skogarna.

– Det är klart att det finns mycket fler registrerade jakthundar i dag än för 20 år sedan. Frågan är bara om antalet hundtimmar i skogen ökat lika kraftigt. Jag tror inte det. I dag vill många ha en jakthund för de är rastlösa och inte vill sitta på pass, men många av dessa hundar är inte loss så mycket. Förr jagade nog varje enskild jakthund mycket mer än de gör i dag, säger han.

Svenska Älghundsklubben ska nu diskutera innehållet i skrivelsen.

– Det är viktigt att vi jägare har en enad front i dessa frågor. Det som tas ifrån oss får vi aldrig tillbaka.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser