”Ett direkt angrepp på våra raser”

Kungsbacka (JJ) Magnus Jensen, ordförande för Svenska Älghundklubben tycker att utspelet om kortare jakt- och hundträningstid på älg är förhastat och menar att det finns andra orsaker till att det sydsvenska älgbeståndets hälsa dalar.

Magnus Jensen är kritisk till skrivelsen om förkortad jakttid och hundträningstid, som skickades till Näringsdepartementet här om dagen. Foto: Per Jonson/montage

– För det första är skrivelsen ett direkt angrepp på våra raser och våra medlemmar, säger Magnus Jensen.

Att förkorta jakthundsträningstiden samt jakttiden skulle vara en allvarlig inskränkning för älghundsägare och jägare, menar Magnus Jensen. Enligt honom är det inte bra när den frihet under ansvar som jägarkåren och jakthundsägare har, slopas till förmån för myndighetsregleringar.

– Det här skulle i så fall vara andra gången det sker. Första gången var ju när det beslutades att max två jakthundar får jaga björn.

Magnus Jensen menar att en lång jakttid är nödvändigt i många områden eftersom kalvtilldelningen är svår att fylla och tar tid.

– Jag tror att de låga kalvvikterna är pudelns kärna i det här fallet. Men de beror inte på löshundsanvändningen. Det varma klimatet och skogsbrukets granmonokulturer är de stora problemen.

Magnus Jensen menar också att den stora ökningen av registrerade löshundar inte nödvändigtvis har bidragit till mer störning i skogarna.

– Det är klart att det finns mycket fler registrerade jakthundar i dag än för 20 år sedan. Frågan är bara om antalet hundtimmar i skogen ökat lika kraftigt. Jag tror inte det. I dag vill många ha en jakthund för de är rastlösa och inte vill sitta på pass, men många av dessa hundar är inte loss så mycket. Förr jagade nog varje enskild jakthund mycket mer än de gör i dag, säger han.

Svenska Älghundsklubben ska nu diskutera innehållet i skrivelsen.

– Det är viktigt att vi jägare har en enad front i dessa frågor. Det som tas ifrån oss får vi aldrig tillbaka.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser