Ersättning för föryngringar räddade järven

Grimsö (JJ) Järvpopulationen ökar och en anledning är enligt forskare att samebyar får ersättning för varje järvföryngingar inom renbeteslandet. Detta gör att toleransen är större och fler järvar överlever.

Järvstammen i Sverige växer och licensjakt diskuteras på Naturvårdsverket.

Att samebyar för får ersättning för järvar som etablerar sig inom renbetesområden är unikt i världen. Vanligtvis utfaller ersättning för direkta skador från rovdjur på tamboskap.

– Det är ett annat sätt att kompensera för rivna renar. Det normala är annars att ersättning betalas ut för dödade tamdjur, eller att man ersätts efter en uppskattning av antalet dödade tamdjur grundat på hur många rovdjur som antas finnas i området, säger Geir Rauset, forskare på Grimös till TT.

Under 1900-talet minskade järvpopulationen i Sverige och var nära utrotning men under de sista decennierna återhämtade sig sakta beståndet.

I början av 2000-talet var systemet med ersättning i gång och effekten av det har nu presenterats i den vetenskapliga tidningen Conservation Letters. 2002 fanns cirka 300 järvar i landet. I dag beräknar forskarna att det finns mellan 600-700 järvar.

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser