Ersättning för föryngringar räddade järven

Grimsö (JJ) Järvpopulationen ökar och en anledning är enligt forskare att samebyar får ersättning för varje järvföryngingar inom renbeteslandet. Detta gör att toleransen är större och fler järvar överlever.

Järvstammen i Sverige växer och licensjakt diskuteras på Naturvårdsverket.

Att samebyar för får ersättning för järvar som etablerar sig inom renbetesområden är unikt i världen. Vanligtvis utfaller ersättning för direkta skador från rovdjur på tamboskap.

– Det är ett annat sätt att kompensera för rivna renar. Det normala är annars att ersättning betalas ut för dödade tamdjur, eller att man ersätts efter en uppskattning av antalet dödade tamdjur grundat på hur många rovdjur som antas finnas i området, säger Geir Rauset, forskare på Grimös till TT.

Under 1900-talet minskade järvpopulationen i Sverige och var nära utrotning men under de sista decennierna återhämtade sig sakta beståndet.

I början av 2000-talet var systemet med ersättning i gång och effekten av det har nu presenterats i den vetenskapliga tidningen Conservation Letters. 2002 fanns cirka 300 järvar i landet. I dag beräknar forskarna att det finns mellan 600-700 järvar.

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser