Erics slit lönade sig

Järbo (JJ) All tid med bandande på släpspår och prägling på skinn lönade sig för Eric Olofsson, Jönköping. I helgen fälldes första björnen för hans hundar.

Passkytten Dan Persson, hundförare Eric Olofsson, jaktledare Per Höcke, plott/jämte-korsningen Sally och lördagens fällda björnhona.

Eric Olofsson har i tre år jagat björn i Kungsberg utanför Järbo i Gävleborgs län. Otur har dock förföljt jaktlaget och trots björnkontakt har de inte lyckats fälla någon björn tidigare. Men i lördags vände det.

– Ett par som var ute och plockade bär på dagen såg en björn när den passerade en skogsväg. De ringde till oss och vi kunde vara på plats en timme senare.

Eric har tre hundar, en sexårig korsning mellan västlaika och Hannoveranare, en jämt/plott-korsning på 14 månader och en gråhund på 14 månader. Den äldre hunden har erfarenhet av björnjakt, men inför årets säsong var de två unghundarna oprövade kort.

– Jag har slitet med spårträning hemma och bandat en massa på släpspår med björnskinn. Det enda som skjutits för dem är grävling.

Eric släppte först jämte/plotten på spåret och när hunden kom i kontakt med björnen 600 meter in i skogen släppte han även gråhunden. De båda hundarna ställde björnen i tät plantering och Eric smög på.

– Jag var inne på 15 meter och hade ett läge. Av någon anledning tog jag ett extra steg framåt och då försvann marken och jag sjönk ner till midjan i ett surhål. Hundarna hörde detta och blev då lite övermodiga. Gråhunden fick sig ett tjuvnyp och bröt samtidigt som björnen gick loss.

När gråhunden var tillbaka vid bilen släpptes den mer erfarna laika/hannoveranare-korsningen på spåret och björnen kunde efter en stund fällas av passkytten Dan Persson.

– Jag tog med gråhunden när björnen var död och släppte henne på spåret 300 meter innan skottplatsen. Hon spårade då upp björnen och vågade sig fram. Det var riktigt skönt att se att hon inte blivit avskräckt.

Björnen, en hona på 67 kilo är den första björnen som skjutits på Kungsberg sedan 1845.

Gråhundstiken Polly vågade spåra fram till björnen som gav henne ett tjuvnyp tidigare under jakten

Gråhundstiken Polly vågade spåra fram till björnen som gav henne ett tjuvnyp tidigare under jakten

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser