Enklare skyddsjakt krävs för att skydda skogen

Minst 70 procent av alla Sveriges tallstammar ska vara oskadade av viltbete. Det är Skogssveriges nya mål.
Skogsbruket vill få snabb skyddsjakt på älg om jägarna inte lyckas fälla sin tilldelning. Foto: Holger Nilsson.

Svensk skogsbruk har nu ställt upp gemensamma mål för hur klövviltet ska skötas.

– Tidigare mål har varit lite svårkommunicerade. Med de nya gemensamma målen blir vi tydliga i vårt arbete på såväl nationell som regional och lokal nivå, säger Ronny Löfstrand, ordförande i skogsbrukets samverkansgrupp som tillsammans med Skogsindustrierna, Sveaskog, Bergvik skog och LRF-skogsägarna har formulerat de nya målen, rapporterar ATL:s nätupplaga.

Huvudmålen är att det ska vara möjligt att odla det trädslag som passar bäst för marken, minst 70 procent av föryngrade tallstammar ska vid fem meters höjd vara oskadade och det ska även gå att ha skogar av rönn, asp, sälg och ek i hela Sverige där de förekommer naturligt.

Målen ska vara mätbara och skogsbruket har satt upp ett ramverk för hur de ska nå de uppsatta målen. Bland annat står det i ramverket att klövviltstammarnas numerär och sammansättning ska anpassas efter vad fodertillgång, betesskador och mål för biologisk mångfald medger.

Målet för hur många älgar som ska skjutas ska bestämmas inom respektive älgförvaltningsområde och även att en markägare snabbt och på ett förutsägbart sätt ska kunna beviljas skyddsjakt, om ordinarie klövviltförvaltning inte lyckas nå sina mål.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser